• Foto: Colourbox

Pizza mot kräksjuka

Publicerad 14 februari 2014, kl 12:20

Jo, det är sant! Forskare vid universitetet i Arizona i USA har, genom att studera innehållet i pizza, hittat en potentiell medicin mot vinterkräksjuka.

Det är ”vabruari” – den månad på året då störst antal personer samtidigt anmäler sjukledighet eller vård av sjukt barn. För många är det den eländiga vinterkräksjukan som slagit till. Men räddningen kan finnas närmare än man tror! I den vanligaste av pizzakryddor: oregano.

Enligt en artikel publicerad i Journal of applied microbiology innehåller oregano ämnet karvakrol, vilket angriper de proteiner som bildar ett skyddande hölje runt viruset som ger upphov till kräksjukan, det så kallade noroviruset, rapporterar Svenska Dagbladet. Genom att höljet skadas kan andra mediciner sedan komma åt själva viruset.  Och det faktum att det är andra mediciner som lägger in dödsstöten innebär att viruset inte utvecklar resistens mot karvakrol.

Ämnet skulle kunna användas som ett slags rengöringsmedel i mat och kanske till och med för att rengöra ytor där noroviruset annars ofta sprids, som kök, dörrhandtag och tangentbord. Men Kelly Bright, som lett studien vid universitetet i Arizona, påpekar att det krävs mer forskning innan det kan bli aktuellt.

För den som inte kan vänta, utan vill testa nu genast, kan också tilläggas att det behövs ganska mycket oregano för att ämnet ska få någon effekt. Att äta en pizza eller två räcker inte på långa vägar.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

  Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

 • Läs även...

  Kvinnor sjukskrivs oftare än män

  Om en man och en kvinna är lika sjuka blir kvinnan oftare sjukskriven. Bättre läkarintyg och ökad kunskap bland läkare kan minska skillnaderna. Det skriver Riksrevisionen i en rapport.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Ändrad karenstid gynnar deltidsanställda

  Från och med 2019 får du karensavdrag i stället för karensdag om du blir sjuk. En förändring som Unionen efterlyst och som innebär en förbättring för deltidsanställda.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.