• Foto: Colourbox

Pizza mot kräksjuka

Publicerad 14 februari 2014, kl 12:20

Jo, det är sant! Forskare vid universitetet i Arizona i USA har, genom att studera innehållet i pizza, hittat en potentiell medicin mot vinterkräksjuka.

Det är ”vabruari” – den månad på året då störst antal personer samtidigt anmäler sjukledighet eller vård av sjukt barn. För många är det den eländiga vinterkräksjukan som slagit till. Men räddningen kan finnas närmare än man tror! I den vanligaste av pizzakryddor: oregano.

Enligt en artikel publicerad i Journal of applied microbiology innehåller oregano ämnet karvakrol, vilket angriper de proteiner som bildar ett skyddande hölje runt viruset som ger upphov till kräksjukan, det så kallade noroviruset, rapporterar Svenska Dagbladet. Genom att höljet skadas kan andra mediciner sedan komma åt själva viruset.  Och det faktum att det är andra mediciner som lägger in dödsstöten innebär att viruset inte utvecklar resistens mot karvakrol.

Ämnet skulle kunna användas som ett slags rengöringsmedel i mat och kanske till och med för att rengöra ytor där noroviruset annars ofta sprids, som kök, dörrhandtag och tangentbord. Men Kelly Bright, som lett studien vid universitetet i Arizona, påpekar att det krävs mer forskning innan det kan bli aktuellt.

För den som inte kan vänta, utan vill testa nu genast, kan också tilläggas att det behövs ganska mycket oregano för att ämnet ska få någon effekt. Att äta en pizza eller två räcker inte på långa vägar.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

 • Läs även...

  Då har du har rätt till smittbärarpenning

  Anställda som misstänks vara smittade av coronavirus har möjlighet att ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Så här gör du.

 • Läs även...

  Kvinnor sjukskrivs oftare än män

  Om en man och en kvinna är lika sjuka blir kvinnan oftare sjukskriven. Bättre läkarintyg och ökad kunskap bland läkare kan minska skillnaderna. Det skriver Riksrevisionen i en rapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.