Annons
Annons
 • Bilden är en skärmdump från Arbetsförmedlingens annonssajt Platsbanken.se.

Platsbanken - ingen garanti för schysta jobb

Publicerad 4 juli 2014, kl 14:59

På Platsbanken finns det just nu över 1 000 olika säljjobb att söka. Spännande utmaningar och höga inkomster utlovas, bara du är villig att arbeta flitigt. Men en varning är på sin plats, läs annonserna med kritiska ögon. För det utlovade äventyret kan sluta med usla arbetsvillkor och utebliven lön.

På Platsbanken, Arbetsförmedlingens webbplats för lediga jobb, annonserar bara serösa arbetsgivare efter arbetskraft. Det är i alla fall vad många av oss tror. Men verkligheten ser annorlunda ut, det menar Gunilla Krieg, ombudsman på Unionen. Platsbanken är verkligen ingen garanti för schyssta jobb.

- Vilket företag som helst kan annonsera gratis på Platsbanken. Många gör det om och om igen då rekryteringskostnaderna blir minimala. Arbetsförmedlingen tar bara bort annonser som strider direkt mot lagen, säger Gunilla Krieg.

Hon kategoriserar jobbannonserna i ett a, b och c-lag. Finjobben hittar vi i morgontidningarna och annan press, dessa annonser kostar arbetsgivaren tusenlappar. Bemanningsbranschen hör hemma i b-laget, ofta med sämre villkor men som brukar erbjuda en viss trygghet i form av riktiga löner och kollektivavtal. Platsbanken platsar i det mindre hedersvärda c-laget, för där kan vem som helst annonsera gratis.

Du menar att vi inte kan hitta riktiga jobb på Platsbanken?
- Jo, där finns bra jobb att söka i flera branscher. Men där finns också svartjobben, oseriösa arbetsgivare som inte betalar överenskommen lön och så alla dessa jobb med hög personalomsättning och låg lön, säger Gunilla Krieg.

Gunilla Krieg går igenom ett 10-tal slumpvist utvalda jobbannonser där företag söker säljare. Just säljyrken av olika slag dominerar på Platsbanken. Samtliga erbjuder provisionsbaserad lön, 8 av 10 saknar kollektivavtal, i vissa fall ska du själv betala för den interna utbildningen och du ska också ha tillgång till egen bil.

- Jag skulle inte rekommendera någon att söka dessa jobb. Flera av de här företagen vältrar helt över ansvaret på de anställda. Inget av det här är riktiga jobb som gör att du kan försörja dig och ha råd med bostad. Flera av jobben duger inte ens som extrajobb på kvällar och helger för provisionen räcker inte ens till bensinkostnaden. Det handlar om att företag utnyttjar arbetslösa som gratis marknadsförare av deras produkter.

Hur ska jag veta att det är ett schysst jobb jag söker?
- Framför allt, googla företaget precis som företaget googlar arbetsökande. Jag skulle önska att det fanns varningstexter på jobbannonserna precis som det finns på cigaretter.  När många har blivit blåsta på lönen, när företaget hamnat på Svensk handels varningslista, vore det väl bra med en varningstext. Men det är just det jag vill få fram här, att en sådan varningstext inte finns på Platsbanken. Vilken arbetsgivare som helst kan annonsera där.

Varning om företaget som söker nya medarbetare…
 

 • … erbjuder endast provisionsbaserad lön eller rörlig lön.
 • … saknar kollektivavtal.
 • … ständigt annonserar efter personal på många orter. Det tyder på hög personalomsättning. Det innebär troligtvis att många börjar men att många också slutar snabbt.
 • ... kräver att du har egen bil. Står det dessutom att milersättning ingår i provision, så är det VARNING med stora bokstäver. Det innebär att du endast får ersättning för bensinen om du lyckats sälja tillräckligt. Risken är att du i slutändan får stå för bensinkostnaderna själv.
 • … erbjuder förskottslön som sen dras på den första intjänade provisionen eller att du får gå en intern utbildningen som du måste betala ur egen ficka. Dessa utbildningar är ofta värdelösa om du söker andra jobb.
 • … har dåliga omdömen när du googlar företaget. För precis som företaget googlar dig som arbetssökande så kan du googla företaget.

 

Kollega lät Gunilla Krieg titta på tre typiska annonser för säljjobb, och visa på vad man bör kolla upp innan man tackar ja.

Tänk på att…

Kolla om företaget finns med på Svensk handels varningslista. En annan bra sajt som ger information om företag är Allabolag.se.

Om du blir kallad till anställningsintervju, skriv aldrig på ett anställningsavtal på en gång. Be om att få ta med dig avtalet hem för att läsa igenom i lugn och ro.

Ring eller e-posta Unionen Direkt om du har frågor. De kan också kolla upp om företaget har kollektivavtal.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

  Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.

 • Läs även...

  Fick sparken efter kontakt med Unionen

  En säljare med provision hade en snittlön på över 110 000 kronor i månaden. Under hösten ifrågasatte säljarens chefer tolkningen av anställningsavtalet. Säljaren kontaktade då Unionen - och blev avskedad.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.