Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Politik är att vilja något

Känns som om jag gnällt på det mesta och lyckats reta upp halva bekantskapskretsen. Verkligheten har emellertid inte ändrat sig nämnvärt under de senaste dagarna så det vore väl för bövelen om man inte skulle komma på något mer som man kan utgjuta sin galla över även en dag som denna.
Publicerad 19 januari 2015, kl 09:54

Lyssnade på årets första partiledardebatt, på radion, här om dagen samtidigt som jag var oersättlig på min arbetsplats och förundrades över retorikens förfall. Under sitt tal i Blå hallen i Stockholm 1964 utbrast Olof Palme "Politik - kamrater - det är att vilja något." Sedan dess har dock en hel del vatten flutit under broarna och den politiska nomenklaturan, tycks ha, drabbats av amnesi och oral diarré. Sällan har så många talat så mycket utan att säga något. Det verkar som om våra högt ärade, folkvalda representanter led av någon form av selektiv perception. Likt döva autistiska varelser i varsin bubbla håller man hov, talar förbi varandra och håller sina monologer utan förmåga att bemöta varandras argument och beskyllningar.

Viljan att förändra tycks ha blåst bort i nyliberalismens starka vindarna och visionerna för ett framtida samhälle spolats bort i de penning stinna kapitalströmmarna så att endast en skara oratorer utan visionär förmåga återstår.

I stort är det bara att beklaga att den pedagogiska förmågan hos de främsta bland oss fallerat nu när oron och missnöjet bland den stora allmänheten ökar i spåren på decemberöverenskommelsen.
//Kari Parman

Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson