Positiv stress bra för hälsan

Publicerad 12 oktober 2009, kl 10:39

För de flesta människor har ordet stress en negativ innebörd. Men för att kroppen ska fokusera och prestera på topp kräver den en viss mängd stress. Det anser Clas Malmström, forskare inom salutogen beteendemedicin.

En varm höstdag gick Clas Malmström genom säkerhetskontrollen till polishögskolan för att hålla en föreläsning om positiv stress. Ute på gården mötte han ett tjugotal polishundar, men några hundförare syntes inte till. Hundarna satt i givakt, med nosen upp och svansen still. Clas Malmström blev fundersam. Skulle han våga kryssa mellan hundarna för att ta sig in till entrén, eller var det för riskabelt? Tänk om någon attackerade, och han var ju faktiskt redan sen.

Ur en torr buske svansade plötsligt en katt ut. Hon trippade över gårdsplanen, viftade arrogant med svansen och nästintill strök en av polishundarna vid nosen.

Oj, en galen katt, tänkte Clas. Men sen tänkte han om. Vilken utmaning! Och vad ska inte den lilla katten våga nästa gång. Och precis denna händelse är målande för Clas Malmströms budskap med positiv stress: vi måste våga utsätta oss för en viss press och stress för att bygga upp oss själva och bli starka.

- Tänkt dig att du aldrig säger ja till något som känns utmanande och jobbigt. Då krymper du som människa och allt okänt som kommer i din närhet blir oerhört skrämmande, säger Clas Malmström.

Sammanlagt har forskarna hittat 70 stressnivåer som alla påverkar kroppen på olika sätt. Långt ifrån alla är hälsosamma, men många tillför kroppen energi.

- Stressystemet ger oss extra handlingskraft när vi behöver det. Men knepet är små doser.

Befinner man sig på en arbetsplats där man inte kan påverka påslaget av stress så befinner man sig definitivt i en riskzon för utmattning, säger Clas Malmström.

Men utmattningen i sig är inte det farliga anser Clas Malmström, utan bristen på återhämtning.

- Att känna sig utmattad till följd av en hård arbetsdag är ju fantastiskt. Får man däremot inte tid att återhämta sig blir utmattningen konstant och svårhanterlig.

Trots detta konstaterar Clas Malmström att ingen någonsin vilat sig i form.

- Lägger man bandage på en bruten handled förtvinar 40 procent av musklerna på några veckor. Utsätter man sig inte för utmaningar och pressande situationer så blir vi lika bräckliga som en bruten handled, säger Clas Malmström.

Lina Jonsson
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Hög stress bland unga engagerade

  Anställda och förtroendevalda inom ungdomsrörelsen brinner för sitt jobb. Men sektorn tampas med stora utmaningar. Hot, trakasserier och otydliga strukturer är några som kan få allvarliga konsekvenser för arbetsmiljön.

 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Unionen: Ändra karensdagen

  Sju av tio jobbar trots att de är sjuka. Ofta på grund av stress och rädsla att inte hinna med arbetsuppgifterna. Men en annan viktig orsak är att många inte har råd med karensdagen. Unionen vill därför hitta alternativ till karensdagen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

 • Läs även...

  Så blir jobbet 2030

  I morgon är det GUD som styr. Globalisering, Urbanisering och Digitalisering håller på att förändra våra liv och arbeten i grunden. Här är experternas [SJU] hetaste prognoser.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.