Annons
Annons
  • Flygbolaget Primera stänger sin bas på Arlanda och säger upp samtliga anställda, för att istället ersätta kabinpersonalen med lettiska egenföretagare. Foto: Johan Nilsson/TT

Primera säger upp all kabinpersonal

Publicerad 29 januari 2015, kl 14:10

Flygbolaget Primera stänger ner sin bas på Arlanda. Den svenska kabinpersonalen sägs upp och ersätts med lettiska egenföretagare. Unionen och Primera är oense om uppsägningstiden.

Primera Air Scandinavia kallade i början av januari till förhandlingar där man föreslog försämringar i kollektivavtalet för kabinpersonalen. Bland annat krävde Primera att personalen i Sverige skulle gå ned till samma lön som man har i Lettland, vilket innebär en lönesänkning på 23 procent, och att arbetstiden skulle höjas från 47,5 timmar i veckan till 60 timmar.

Nu meddelar Primera att man i stället kommer att stänga basen på Arlanda och att man därmed säger upp all kabinpersonal i Sverige. Det handlar om ett tjugotal tjänster, i princip alla Unionenmedlemmar. Anledningen är enligt Primera att man behöver genomföra en kostnadsbesparing på 30 till 40 procent för att kunna konkurrera med liknande flygbolag.

Unionen anser att Primeras agerande påminner om social dumpning, men att förbundet tyvärr inte kan göra så mycket åt saken.

I nuläget är Unionen oense med Primera om hur man ska beräkna anställningstiden för den uppsagda personalen. Bakgrunden är att Primera för några år sedan försökte få kabinpersonal i Sverige att bli egenföretagare, vilket en del av kabinpersonalen gick med på men som senare ogiltigförklarades varpå kabinpersonalen betraktades som anställda igen.

- Hela vår utgångspunkt var att det inte var ett uppdrag utan en anställning, eftersom Skatteverket inte ger skattebevis för sådana uppdrag. Nu när det är klart att de ska säga upp folk tycker vi att de får räkna den tiden som att de var anställda, säger Michael Collins, ombudsman på Unionen.

Uppsägningarna har saklig grund eftersom man har konstaterat att det råder arbetsbrist. Däremot kan det bli en rättstvist mellan Unionen och Primera om uppsägningstiden felberäknas. 

Beroende på om man ser det som att de var anställda under hela perioden eller var egenföretagare kan det skilja det en extra månad i uppsägningstid. Unionen har fått signaler om att Primera kommer att följa deras linje om synen på anställningstiden, men förhandlingarna är inte klara än.

Vintern 2009/2010 stängde Primera Air Scandinavia sin bas i Göteborg. Unionen tvistade med bolaget i nästan två år om utebliven semesterersättning för den uppsagda kabinpersonalen. Tvisten slutade i förlikning.         

Läs mer: "Flygbranschen flaggas ut"  

Primera

  • Primera Air är ett charterbolag som tidigare hette JetX.
  • Flygbolaget är en del av Primera Travel Group.
  • Primera Air flyger bland annat för den svenska reseoperatören Solresor.
  • 2008 bildades Primera Air Scandinavia.    
Lediga jobb