Annons
 • Ett hundratal samlade entreprenörer fick beröm av prins Daniel på tisdagen, för att de vågat ta steget och starta företag som i dag anställer över 5 000 personer. Foto: IVA

Prins Daniel samlar entreprenörer

Publicerad 11 november 2015, kl 11:24

Det borde bli enklare att sparka folk, sa Skype-grundaren Niklas Zennström på prins Daniels entrepenörsdag. Men han fick genast mothugg av Lisa Lindström, som leder Doberman:
- Människorna är ändå viktigast i företagen.

Ett hundratal entreprenörer var inbjudna till Ingenjörsvetenskapsakademin i Stockholm. De fick beröm av prinsen för att de ”vågat ta steget” och att de tillsammans anställt över 5 000 personer. Sedan tillade prinsen, som improviserade då hans manus försvunnit:

- Men låt oss inte glömma industrin, som gjort vårt land rikt.

En debatt uppstod då Gunilla von Platen, en av grundarna av callcenterbolaget Xzakt Kundrelation, hävdade att det är tjänstesektorn som är framtiden och att regeringens satsning på att utveckla industrin påminde om DDR och kommunism.

Det gillades inte av Lisa Lindström, som är en av regeringens rådgivare i dessa frågor. 

Niklas Zennström, som var en av grundarna bakom kommunikationstjänsten Skype och som numera driver tech-investeringsbolaget Atomico, lyfte fram de goda förutsättningar som finns för entreprenörer i Sverige. Han beskrev Skype, som han sålde 2005, som en trendsättare.

- Man behöver inte ha en fantastisk idé, ju enklare desto bättre. Det allra mesta handlar om att ha drivkraft att genomföra sin idé.

Zennström talade om den goda tillgången på riskkapital och kompetent arbetskraft och vikten av att som ledare sätta upp höga och tydliga mål. Men när han och andra kom in på att det är svårt att göra sig av med personer som inte vill samma sak, så bröt Lisa Lindström in igen:

- Det är lite obehagligt att lyssna på. Det är inte så enkelt. Vi har också ett ansvar och skyldigheter gentemot dem vi valt att anställa. Man måste våga anställa oliktänkande, lyssna på dem och dela med sig av makten, sa hon.

Lisa Lindströms Doberman är ett konsultföretag som sysslar med design och innovationer. Företaget utsågs i förra veckan till Sveriges bästa arbetsplats. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Bistrare tider väntar - särskilt för kvinnor

  Det är sannolikt att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under nästa mandatperiod. Det menar Unionen i sin konjunkturrapport.
  - Politikerna behöver se till att det blir enklare att vidareutbilda sig nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.