• Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Privata vårdförsäkringar allt vanligare

Publicerad 9 september 2014, kl 14:11

Tidigare tecknades privata sjukvårdsförsäkringar oftast bara för personer på nyckelposter i företagen. Numera väljer man i stället att låta alla anställda omfattas av försäkringen.

En av tio i yrkesverksam ålder, eller cirka 600 000 personer, har i dag en sjukvårdsförsäkring, visar statistik från branschorganisationen Svensk försäkring.

Försäkringen ger tillgång till snabb vård och vårdinformation vid sjukdom och skada. Oftast, i 75 procent av fallen, är det arbetsgivaren som betalar.

- Den här försäkringen har haft en kraftig ökning de senaste fem, tio åren. När den introducerades var det mest nyckelpersoner på företagen som fick den, numera köper de flesta arbetsgivare den till alla anställda oavsett vad de jobbar med, säger Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor på Svensk försäkring.

Inte bara företag köper vårdförsäkringar till sina anställda. Många köper och betalar dem också på egen hand. Det går det även att teckna vårdförsäkringar via somliga fackförbund. Unionen erbjuder till exempel försäkringen till egenföretagare som är medlemmar.

Utvecklingen för sjukvårdsförsäkringar har varit snabb. På bara två år har antalet personer som har en sådan vuxit med cirka 100 000.

- En anledning till att det blir fler som skaffar den kan vara att fler vet om att den finns och vad den kan bidra med. Många är nöjda med den, säger Kristina Ström Olsson.

- En annan orsak kan vara att man inte vågar lita på att man får det man behöver från det offentliga.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Många struntar i sjuklön på semestern

  Den som blir sjuk eller vabbar under sin semester, har samma rättigheter till ersättning som under en vanlig arbetsvecka. Trots det begär få ersättning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Fick inte spela i band för Försäkringskassan

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och skickade ett återkrav på närmare tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning. Nu överklagas ärendet i Högsta förvaltningsdomstolen.

 • Läs även...

  Slopat krav på läkarintyg

  Den som söker sjukpenning kan nu få ersättning även utan läkarintyg. Syftet är att avlasta sjukvården och se till att sjuka personer inte behöver vänta på sina pengar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.