Annons
Annons
 • Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Privata vårdförsäkringar allt vanligare

Publicerad 9 september 2014, kl 14:11

Tidigare tecknades privata sjukvårdsförsäkringar oftast bara för personer på nyckelposter i företagen. Numera väljer man i stället att låta alla anställda omfattas av försäkringen.

En av tio i yrkesverksam ålder, eller cirka 600 000 personer, har i dag en sjukvårdsförsäkring, visar statistik från branschorganisationen Svensk försäkring.

Försäkringen ger tillgång till snabb vård och vårdinformation vid sjukdom och skada. Oftast, i 75 procent av fallen, är det arbetsgivaren som betalar.

- Den här försäkringen har haft en kraftig ökning de senaste fem, tio åren. När den introducerades var det mest nyckelpersoner på företagen som fick den, numera köper de flesta arbetsgivare den till alla anställda oavsett vad de jobbar med, säger Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor på Svensk försäkring.

Inte bara företag köper vårdförsäkringar till sina anställda. Många köper och betalar dem också på egen hand. Det går det även att teckna vårdförsäkringar via somliga fackförbund. Unionen erbjuder till exempel försäkringen till egenföretagare som är medlemmar.

Utvecklingen för sjukvårdsförsäkringar har varit snabb. På bara två år har antalet personer som har en sådan vuxit med cirka 100 000.

- En anledning till att det blir fler som skaffar den kan vara att fler vet om att den finns och vad den kan bidra med. Många är nöjda med den, säger Kristina Ström Olsson.

- En annan orsak kan vara att man inte vågar lita på att man får det man behöver från det offentliga.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Jobbade fyra timmar för mycket – förlorar a-kassan

  Den arbetslöse mannen hade rätt att driva firma samtidigt som han fick ersättning från Unionens a-kassa. Men vid en kontroll uppgav han att han arbetat fyra timmar för mycket i månaden. Nu kan han tvingas betala tillbaka nästan 200 000 kronor.

 • Läs även...

  Storstäderna slukar jobben

  Häften av alla de jobb som vuxit fram i den privata sektorn hamnar i storstadsregionerna. Det visar en ny undersökning från Stockholms handelskammare.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Hockeyspelare har fått nytt avtal

  Större inflytande över hur namn och bild får användas och högre lägastalöner för nya spelare. Det är innehållet i det nya avtal som Unionen tecknat för elithockeyspelare.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Större rättssäkerhet för sjukskrivna

  Nu har Försäkringskassan fått i uppdrag att åtgärda brister i handläggningen av sjukpenningärenden. Bra, men inte tillräckligt, tycker Unionen som vill se mer långtgående förändringar på sikt.

 • Läs även...

  Många struntar i sjuklön på semestern

  Den som blir sjuk eller vabbar under sin semester, har samma rättigheter till ersättning som under en vanlig arbetsvecka. Trots det begär få ersättning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Fick inte spela i band för Försäkringskassan

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och skickade ett återkrav på närmare tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning. Nu överklagas ärendet i Högsta förvaltningsdomstolen.