Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Programmen som övervakar dig på jobbet

Det finns flera program som är skapade för att övervaka anställda. De kan till exempel räkna tangenttryckningar eller ta bilder med webbkameran. Här är några av dem.
David Österberg Publicerad 11 mars 2021, kl 09:50
Vilka webbplatser du besöker är lätt för arbetsgivaren att kontrollera. Illustration: Bo Lundberg

Worksmart

Produktivitetsmätningsverktyg. Räknar tangenttryckningar, tar skärmbilder, bilder med webbkameran och registrerar vilka program som används.

”Vi inser att det här kan verka skrämmande till en början, men vi har sett väldigt positiva effekter när det gäller att utveckla ett förtroendefullt förhållande till din chef, samtidigt som det ger möjlighet till feedback och insikter om produktivitet för båda parter som förbättrar förmågor och ökar arbetsglädjen”, skriver företaget på sin hemsida.

Teramind

Erbjuder verktyg för övervakning av anställda: skärmkontroll, tangentnedslag med mera. En chef kan dessutom fylla i vilka sidor på nätet som är ”produktiva” och utdela en varning om medarbetarna besöker andra sidor. Kan också ta över en medarbetares dator och till exempel stänga av tangentbordet. Kan spela in ljud och spela upp historik över vad en medarbetare har gjort under en dag.

Hubstaff

Programvara för tidsspårning. På sin hemsida skriver företaget att chefen kan få detaljerade tidrapporter mejlade till sig när dagen är slut för att få veta vad teamet har jobbat med under dagen. Via programmet kan chefen också dela ut digitala medaljer till de medarbetare som har varit mest effektiva eller produktiva. Det går också att se hur mycket tid medarbetarna har tillbringat på webben och hur länge de har besökt varje sida. Kan också ta skärmbilder med tidsintervall.

Läs mer: "Övervakning av anställda ökar lavinartat"

Digitalisering

Ny forskning: så AI-hotat är ditt jobb

Vilka jobb ligger i riskzonen på grund av AI – och vilka är säkrare? Här är de 9 yrken som kan påverkas mest, enligt forskare vid Örebro universitet.
Noa Söderberg Publicerad 21 mars 2024, kl 06:01
Illustration av en person som använder AI-teknologi på sin bärbara dator.
Är ditt yrke hotat av AI? En ny studie av forskare vid Örebro universitet påvisar vilka jobb som kan vara mest utsatta för den snabbt växande teknologin. Foto: Shutterstock.

Diskussionen om AI och jobben präglas av vitt skilda gissningar. Nu har forskare vid Örebro universitet skapat ett konsekvent sätt att mäta hur AI-exponerat ett yrke faktiskt är. Det görs genom att lista ett antal ”kompetenser” hos moderna AI-verktyg – bildgenerering, översättning, läsförståelse, med flera – och sedan mäta hur stor del av olika yrken som bygger på att göra liknande saker.

Slutsatsen är att skrivbordsjobb är mest påverkade. Framför allt sådana som kräver hög utbildning. Listan över de mest utsatta jobben, som presenterats av nationalekonomen Magnus Lodefalk under ett föredrag om hans nya bok ”Artificiell intelligens och jobben”, ser ut så här:

  1. Statistiker
  2. Matematiker och aktuarie
  3. Författare och skribent
  4. Mjukvaru- och systemutvecklare
  5. Spel- och digitala medier-utvecklare
  6. Civilingenjör inom kemi och kemiteknik
  7. Ekonomiassistent
  8. GIS- och kartingenjör
  9. Systemadministratör

Fler saker påverkar effekterna av AI

Lodefalk betonar i sin bok att listan inte säger något om hur mycket AI faktiskt används i de olika yrkena, eller till vilken grad samhällsmedborgare vill att det ska ske. Den förutser inte heller om AI-verktyg kommer hjälpa anställda människor eller leda till att de förlorar jobbet. I stället är det en lista över yrken där en stor AI-användning är teoretiskt möjlig.

I några av yrkena har det redan skett förändringar. Som Kollega tidigare rapporterat har spelföretaget Mindark sagt upp 40 procent av sin personalstyrka för att, enligt egen utsago, ersätta dem med AI-verktyg. Likaså har speljätten EA meddelat att de tänker använda AI-verktyg i stor skala.

Förändringar och framtidsutsikter

På botten av listan finns de yrken som är allra mest fysiska: dansare, idrottare, takmontörer, brandmän, med flera. Lodefalk skriver samtidigt att även sådana jobb kan påverkas av framtida AI-utveckling, eftersom det just nu görs stora investeringar i att koppla samman generativ AI med robotar.