• En robotpersonlighetsdesigner ser bland annat till att roboten får mänskliga egenskaper och uttrycker sig lämpligt. (På bilden roboten Furhat som används för fördomsfri rekrytering av företaget TNG.) Foto: Naina Helén Jåma/TT

Prova på framtidens yrken

Publicerad 19 februari 2019, kl 16:10

Oldfluencer, kulturflätare och robotpersonlighetsdesigner är tre yrken som väntas växa fram de närmaste åren. I mars går det att prova på dem under ett par dagar.

Digitaliseringen och automatiseringen gör att en tredjedel av alla jobb som finns på den svenska arbetsmarknaden väntas försvinna inom en tioårsperiod. Men samtidigt växer nya yrken fram.

Trygghetsrådet (TRR) presenterade på tisdagen en rapport med tio av framtidens yrken. Den sista veckan i mars går det att under ett par dagar prova på fyra av dem – robotpersonlighetsdesigner, kulturflätare, oldfluencer eller vertikalodlare.

Läs mer: Här är morgondagens yrken

– Vi vill göra framtidens yrken mer verkliga. På de här områdena finns det företag som redan har ett kompetensbehov, säger TRR:s kommunikationschef Claes Åberg.

Robotpersonlighetsdesigner ser bland annat till att roboten får mänskliga egenskaper och uttrycker sig på ett lämpligt sätt. Kulturflätare analyserar nätverksorienterade företags styrkor och brister. Oldfluencers är äldre influerare som bland annat inspirerar till en mer aktiv och social livsstil och vertikalodlare skapar nya odlingssätt.

Praktiken varar i en till tre dagar och är tänkt att ge en inblick i vad de nya yrkena innebär.

– Flera företag har sagt att om en prao-elev passar bra hos dem kan det bli aktuellt att anställa dem. Många av bolagen söker folk, säger Claes Åberg.

Den som är intresserad av en praoplats kan lämna in en ansökan via TRR:s hemsida.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  5 yrken på väg bort

  Automatisering och digitalisering påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Här är fem yrken som minskat de senaste åren.

 • Läs även...

  Hårt slag mot Clas Ohlson i Insjön

  Clas Ohlson planerar en personalneddragning på 150 till 200 tjänster, främst i Insjön.
  – Att det handlar om så många tjänster var väldigt oväntat, säger Rune Haglund, Unionenklubbens ordförande.

 • Läs även...

  Här är morgondagens yrken

  Globalisering, automatisering och grön omställning är några av de trender som ligger till grund när Trygghetsrådet (TRR) tillsammans med United Minds listar morgondagens yrken. På listan finns bland annat klimatrevisor, vertikalodlare och kulturflätare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.