• En robotpersonlighetsdesigner ser bland annat till att roboten får mänskliga egenskaper och uttrycker sig lämpligt. (På bilden roboten Furhat som används för fördomsfri rekrytering av företaget TNG.) Foto: Naina Helén Jåma/TT

Prova på framtidens yrken

Publicerad 19 februari 2019, kl 16:10

Oldfluencer, kulturflätare och robotpersonlighetsdesigner är tre yrken som väntas växa fram de närmaste åren. I mars går det att prova på dem under ett par dagar.

Digitaliseringen och automatiseringen gör att en tredjedel av alla jobb som finns på den svenska arbetsmarknaden väntas försvinna inom en tioårsperiod. Men samtidigt växer nya yrken fram.

Trygghetsrådet (TRR) presenterade på tisdagen en rapport med tio av framtidens yrken. Den sista veckan i mars går det att under ett par dagar prova på fyra av dem – robotpersonlighetsdesigner, kulturflätare, oldfluencer eller vertikalodlare.

Läs mer: Här är morgondagens yrken

– Vi vill göra framtidens yrken mer verkliga. På de här områdena finns det företag som redan har ett kompetensbehov, säger TRR:s kommunikationschef Claes Åberg.

Robotpersonlighetsdesigner ser bland annat till att roboten får mänskliga egenskaper och uttrycker sig på ett lämpligt sätt. Kulturflätare analyserar nätverksorienterade företags styrkor och brister. Oldfluencers är äldre influerare som bland annat inspirerar till en mer aktiv och social livsstil och vertikalodlare skapar nya odlingssätt.

Praktiken varar i en till tre dagar och är tänkt att ge en inblick i vad de nya yrkena innebär.

– Flera företag har sagt att om en prao-elev passar bra hos dem kan det bli aktuellt att anställa dem. Många av bolagen söker folk, säger Claes Åberg.

Den som är intresserad av en praoplats kan lämna in en ansökan via TRR:s hemsida.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.