Annons
 • En robotpersonlighetsdesigner ser bland annat till att roboten får mänskliga egenskaper och uttrycker sig lämpligt. (På bilden roboten Furhat som används för fördomsfri rekrytering av företaget TNG.) Foto: Naina Helén Jåma/TT

Prova på framtidens yrken

Publicerad 19 februari 2019, kl 16:10

Oldfluencer, kulturflätare och robotpersonlighetsdesigner är tre yrken som väntas växa fram de närmaste åren. I mars går det att prova på dem under ett par dagar.

Digitaliseringen och automatiseringen gör att en tredjedel av alla jobb som finns på den svenska arbetsmarknaden väntas försvinna inom en tioårsperiod. Men samtidigt växer nya yrken fram.

Trygghetsrådet (TRR) presenterade på tisdagen en rapport med tio av framtidens yrken. Den sista veckan i mars går det att under ett par dagar prova på fyra av dem – robotpersonlighetsdesigner, kulturflätare, oldfluencer eller vertikalodlare.

Läs mer: Här är morgondagens yrken

– Vi vill göra framtidens yrken mer verkliga. På de här områdena finns det företag som redan har ett kompetensbehov, säger TRR:s kommunikationschef Claes Åberg.

Robotpersonlighetsdesigner ser bland annat till att roboten får mänskliga egenskaper och uttrycker sig på ett lämpligt sätt. Kulturflätare analyserar nätverksorienterade företags styrkor och brister. Oldfluencers är äldre influerare som bland annat inspirerar till en mer aktiv och social livsstil och vertikalodlare skapar nya odlingssätt.

Praktiken varar i en till tre dagar och är tänkt att ge en inblick i vad de nya yrkena innebär.

– Flera företag har sagt att om en prao-elev passar bra hos dem kan det bli aktuellt att anställa dem. Många av bolagen söker folk, säger Claes Åberg.

Den som är intresserad av en praoplats kan lämna in en ansökan via TRR:s hemsida.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.