• Medan antalet rån mot butiker i allmänhet minskar ökar butiksrånen mot apotek. Foto: Fredrik Persson/TT

Rån mot apotek ökar

Publicerad 22 september 2014, kl 14:04

Antalet rån mot apotek har fördubblats. På lördagen hotades personal på ett apotek i Emmaboda med kniv och inom loppet av tre dagar blev tre apotek i Gävle utsatta för rån och rånförsök.

Fastän antalet rån mot butiker har minskat hittills i år, har antalet rån mot apotek ökat. Svensk handel har, enligt tidningen Dagens Apotek, funnit att andelen rån mot just apotek fördubblats – första halvåret hade 15 apotek rånats, men sedan september har minst ytterligare fyra apotek varit utsatta för rån eller rånförsök.

På en och samma dag försökte rånare komma över droger på två olika apotek i Gävletrakten. På fredagen rånade två personer ett annat apotek i Gävle. I Emmaboda rånade en knivbeväpnad drogpåverkad man ett apotek på lördagseftermiddagen.

- Det har blivit vanligare med rån, men det beror på att vi tack och lov varit väldigt förskonade tidigare, säger Carina Jansson, tidigare ordförande för Farmaciförbundet och numera seniorkonsult på Unionen.

- Rånarna är oftast missbrukare som vet exakt vad de vill ha och vad som finns på apoteken. Alla anställda ska genomgå en utbildning om hur man beter sig vid hot och våld och får lära sig är att inte göra motstånd utan räcka över det rånaren begär. Företagen är väldigt bra på att hantera sådana här händelser och de drabbade får träffa psykologer och terapeuter för att bearbeta traumat, säger Carina Jansson.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Akut personalbrist hotar företagshälsan

  Snart kan det råda stor personalbrist i företagshälsovården. Inom fem år kommer sannolikt många företagsläkare saknas, då snittåldern i dag är 66 år och väldigt få nya utbildas. Unionen vill därför se krafttag från regeringen.

 • Läs även...

  Säljaren Göran: ”Man måste vara stark, annars går man sönder”

  Nära 30 års framgångsrik försäljning är inte mycket värt om man inte når budget. Det har toppsäljaren Göran nyligen fått erfara efter att hans största kund plötsligt frös alla inköp.

 • Läs även...

  En säljares förmiddag

  Yrkestiteln står för mer än att kränga dammsugare. Gabriella Ohlzon har varken hög provision eller tjänstebil – och jobbar med att sälja in utrikesfödda på arbetsmarknaden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.