Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Rätt utbildning kan ge hög pension

En it-analytiker får drygt 20 000 kronor mer i pension än en förskollärare – trots att deras utbildningar är lika långa. Det visar en analys som Swedbank gjort.
David Österberg Publicerad 7 oktober 2021, kl 10:35
Shutterstock
En it-analytiker får till exempel 39 400 kronor i pension. Shutterstock

Högre utbildning ger oftast högre lön. Det ger i sin tur högre pension. Men det är stor skillnad mellan olika utbildningar, enligt en analys som Swedbank har gjort.

En it-analytiker får till exempel 39 400 kronor i pension och en förskollärare 21 600 kronor, trots att deras utbildningar är lika långa.

– Olika akademisk utbildning kan ge väldigt olika ekonomiska förutsättningar genom livet, beroende på vilken utbildning man väljer. En förskollärare har lägre ingångslön än till exempel it-analytikern, men också en sämre löneutveckling. Det gör att pensionen blir nästan 20 000 kronor lägre per månad för förskolläraren, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Fördel att börja jobba tidigt

Det kan också vara mer ekonomiskt fördelaktigt att börja jobba direkt efter gymnasiet än att plugga på universitet. En säljare med genomsnittlig löneutveckling tjänar mellan 50 000 och 60 000 kronor strax före pensionen och får därmed runt 30 000 kronor i pension. Det kan jämföras med en sjuksköterska som i snitt har 24 300 kronor som pensionär.

Den som pluggar med studiebidrag från CSN tjänar in till sin allmänna pension genom att staten betalar in pensionsavgift. Den är dock lägre än när man arbetar. Man får inte heller någon avsättning till tjänstepensionen.

Unionens tips för att höja sin pension är att arbeta så mycket och länge man kan, betala skatt på sina inkomster och ha tjänstepension. Den som arbetar på ett företag med kollektivavtal är garanterad tjänstepension.

YrkeLön 30 årLön 50 årPension
Butiksanställd, fackhandel31 00031 00022 800
Företagssäljare37 50050 00032 000
Sjuksköterska, grundutb.33 00039 00024 300
Förskollärare30 00034 00021 600
It-analytiker42 00059 00039 400
Tandläkare39 00060 00040 800

Swedbanks beräkningar för en person som är 30 år 2021 och går i pension vid 69 års ålder.

 

Läs mer:

Kort utbildning – hög lön: Här är jobben

Här tjänar webbutvecklare, programmerare och systemvetare bäst

Här tjänar säljare bäst

Här tjänar en ekonom bäst

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.