Annons
Annons

Regeringen ser över frågan om registerutdrag i arbetslivet

Publicerad 23 maj 2013, kl 14:23

Nu ska regeringen ta reda på om det är läge att göra något åt arbetsgivarnas missbruk av utdrag ur belastningsregistret. Antalet registerutdrag är fem gånger högre i dag än för tio år sedan.

För jobb inom barnomsorgen, krävs det enligt lag ett utdrag ur polisens register.  Men många arbetsgivare, som inte har ett dugg med barn att göra, begär ändå av arbetssökande, och även av redan anställda, att de visar upp  registerutdrag. Som anställd kan man alltid neka, men som arbetssökande riskerar man naturligtvis att bli bortsorterad om man säger nej av integritetsskäl.

I många år har det höjts röster om att missbruket borde förbjudas i lag och i Integritetsutredningen 2009 finns ett klart lagförslag på hur man ska stävja det obefogade kravet på att bevisa ett fläckfritt förflutet . Ändå vill regeringen utreda frågan igen.

-  Integritetsutredningen innehöll många andra delar, nu vill vi fördjupa oss i just den här biten, säger Niklas Gillström på arbetsmarknadsdepartementet.

- Om det visar sig vara ett hinder för dömda brottsligar att komma tillbaka in i arbetslivet så används inte registerutdragen som det är tänkt.  Samtidigt kan det finnas yrken där det är befogat att be om registerutdrag, förutom de yrken där det är legitimt.

Samuel Engblom, chefsjurist på TCO,  menar att det är bra att regeringen erkänner att det finns problem för dömda att lämna det kriminella livet bakom sig, men tycker att det är lite senkommet.

- Registerutdragen har ökat explosionsartat och det finns redan ett färdigt lagförslag på hur man får bukt på problemet. Det är synd att de låtit det förslaget ligga, nu kommer det att ta ytterligare två år innan det händer något, säger Samuel Engblom. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

   Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

  • Läs även...

   Så bör facket hantera sexuella trakasserier

   Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

  • Läs även...

   Jenny såg till att fyra visstidare fick fasta jobb

   ”Har man verkligen rätt att säga upp mig?” undrade en visstidsanställd medlem i ett mejl till fackklubben på Fiskarhedenvillan.
   Sedan klubbens sekreterare Jenny Ekeblad tagit tag i frågan fick snart fyra visstidsanställda fast jobb på företaget

  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  • Läs även...

   "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

   I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

  • Läs även...

   Inget fängelse för röjda hemligheter

   Skulle du utnyttja en företagshemlighet från din arbetsplats kan du få betala dyra skadestånd. Men du kommer inte att kunna dömas till fängelse. I dag gick regeringen på Unionens linje och sade nej till ett lagförslag som föreslog just detta.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.