Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Regeringen ser över frågan om registerutdrag i arbetslivet

Nu ska regeringen ta reda på om det är läge att göra något åt arbetsgivarnas missbruk av utdrag ur belastningsregistret. Antalet registerutdrag är fem gånger högre i dag än för tio år sedan.
Johanna Rovira Publicerad 23 maj 2013, kl 14:23

För jobb inom barnomsorgen, krävs det enligt lag ett utdrag ur polisens register.  Men många arbetsgivare, som inte har ett dugg med barn att göra, begär ändå av arbetssökande, och även av redan anställda, att de visar upp  registerutdrag. Som anställd kan man alltid neka, men som arbetssökande riskerar man naturligtvis att bli bortsorterad om man säger nej av integritetsskäl.

I många år har det höjts röster om att missbruket borde förbjudas i lag och i Integritetsutredningen 2009 finns ett klart lagförslag på hur man ska stävja det obefogade kravet på att bevisa ett fläckfritt förflutet . Ändå vill regeringen utreda frågan igen.

-  Integritetsutredningen innehöll många andra delar, nu vill vi fördjupa oss i just den här biten, säger Niklas Gillström på arbetsmarknadsdepartementet.

- Om det visar sig vara ett hinder för dömda brottsligar att komma tillbaka in i arbetslivet så används inte registerutdragen som det är tänkt.  Samtidigt kan det finnas yrken där det är befogat att be om registerutdrag, förutom de yrken där det är legitimt.

Samuel Engblom, chefsjurist på TCO,  menar att det är bra att regeringen erkänner att det finns problem för dömda att lämna det kriminella livet bakom sig, men tycker att det är lite senkommet.

- Registerutdragen har ökat explosionsartat och det finns redan ett färdigt lagförslag på hur man får bukt på problemet. Det är synd att de låtit det förslaget ligga, nu kommer det att ta ytterligare två år innan det händer något, säger Samuel Engblom. 

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.