Regler mot utnyttjande av invandrad arbetskraft på gång

Publicerad 6 september 2013, kl 15:57

Regeringen och Miljöpartiet lade i dag fram ett förslag om hur reglerna för arbetskraftsinvandring ska skärpas för att sätta stopp för usla villkor och att systemet missbrukas. TCO tycker att politikerna borde ha gått ännu längre.
- Bland annat saknar vi möjligheten för utnyttjade arbetstagare att få skadestånd, säger TCO-ordföranden Eva Nordmark.

Enligt de föreslagna ändringarna ska de nya reglerna ge Migrationsverket en större tillgång till andra myndigheternas register, som exempelvis Skatteverkets och Kronofogdens.

Arbetsgivare som inte lämnar uppgifter till Migrationsverket om de anställningsvillkor som gäller för den invandrade arbetskraften ska kunna få böter eller fängelse.

Migrationsverket ska också kunna få göra efterkontroller av arbetstillstånd under den tid de gäller.

Politikerna förslår också kompletterande bestämmelser när det gäller att återkalla uppehållstillstånd som beviljats för arbete, om de förutsättningar som gäller för arbetstillståndet inte längre är uppfyllda, eller det arbete som arbetstillståndet beviljats för inte påbörjats inom rimlig tid.

- Sanktioner mot fuskande arbetsgivare, efterhandskontroll och direktåtkomst för Migrationsverket till andra myndigheters databaser hör till det som TCO har krävt. Det vi saknar är bland annat en möjlighet för utnyttjade arbetstagare att få skadestånd. Ett annat frågetecken är vilka resurser Migrationsverket kommer att få för att göra kontroller, säger Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2014.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.