Regler mot utnyttjande av invandrad arbetskraft på gång

Publicerad 6 september 2013, kl 15:57

Regeringen och Miljöpartiet lade i dag fram ett förslag om hur reglerna för arbetskraftsinvandring ska skärpas för att sätta stopp för usla villkor och att systemet missbrukas. TCO tycker att politikerna borde ha gått ännu längre.
- Bland annat saknar vi möjligheten för utnyttjade arbetstagare att få skadestånd, säger TCO-ordföranden Eva Nordmark.

Enligt de föreslagna ändringarna ska de nya reglerna ge Migrationsverket en större tillgång till andra myndigheternas register, som exempelvis Skatteverkets och Kronofogdens.

Arbetsgivare som inte lämnar uppgifter till Migrationsverket om de anställningsvillkor som gäller för den invandrade arbetskraften ska kunna få böter eller fängelse.

Migrationsverket ska också kunna få göra efterkontroller av arbetstillstånd under den tid de gäller.

Politikerna förslår också kompletterande bestämmelser när det gäller att återkalla uppehållstillstånd som beviljats för arbete, om de förutsättningar som gäller för arbetstillståndet inte längre är uppfyllda, eller det arbete som arbetstillståndet beviljats för inte påbörjats inom rimlig tid.

- Sanktioner mot fuskande arbetsgivare, efterhandskontroll och direktåtkomst för Migrationsverket till andra myndigheters databaser hör till det som TCO har krävt. Det vi saknar är bland annat en möjlighet för utnyttjade arbetstagare att få skadestånd. Ett annat frågetecken är vilka resurser Migrationsverket kommer att få för att göra kontroller, säger Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2014.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Ny lag slår mot ideella föreningar

  I maj nästa år ersätts personuppgiftslagen av en ny dataskyddsförordning, förkortad GDPR. Den berör inte minst medlemsorganisationer som måste se till att uppfylla de nya reglerna för att inte riskera stora böter.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Ljus framtid för välutbildade

  Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.