Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Rekonstruktion av Northland får respit

Rekonstruktionen av det krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources lever vidare i åtminstone två veckor till. Det sedan Luleå tingsrätt har bestämt att bolagets fordringsägare ska ges möjlighet att yttra sig om den tre månader långa förlängning av rekonstruktionen som bolaget begärt.
Anita Täpp Publicerad 16 oktober 2014, kl 10:16
Elin Lindkvist/TT
Anställda på Northland i Pajala vid ett informationsmöte kring rekonstruktionen av gruvföretaget. Elin Lindkvist/TT

Som Kollega tidigare berättat är uppsägningsförhandlingarna vid Northland Resources verksamhet vid Kaunisvaara, strax utanför Pajala, nu avslutade.

Resultatet blev att 29 av de varslade 269 anställda blir kvar.

I går gick tiden för den pågående rekonstruktionen ut. Men i tisdags begärde bolaget, med stöd av rekonstruktören, en tre månaders förlängning. Luleå tingsrätt tog dock inget beslut om den begärda förlängningen i går. I stället bestämde man att den pågående rekonstruktionen får fortsätta i ett par veckor till, i väntan på att borgenärerna fått säga sitt om den önskade förlängningen.

Bolagets förhoppning är att man under de tre månaderna ska hitta en lösning vad gäller finansieringen så att verksamheten kan fortsätta.  En del av den kvarvarande personalen får i uppgift att jobba med det medan de övriga ska se till att den ”konserverade” verksamheten hålls startklar.

Fordringsägarna har nu möjlighet att yttra sig fram till den 30 oktober varpå tingsrätten ska ta beslut om den begärda förlängningen.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.