Annons
Annons
 • Det ökande antalet varsel gör att fler vill gå med i Unionens a-kassa. Foto: Colourbox

Rekordmånga går med i Unionens a-kassa

Publicerad 25 mars 2020, kl 12:13

Det är rusning till Unionens a-kassa. De senaste dagarna har antalet medlemmar ökat med 1 000 personer per dygn.

Under de tre första veckorna i mars varslades drygt 18 000 personer i Sverige om uppsägning, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Lägg där till masspermitteringar och en allmän oro inför den vikande konjunkturen. I coronavirusets spår ser allt fler om sitt hus. Och det märks inte minst på landets a-kassor.

I slutet av februari hade Unionens a-kassa 655 000 medlemmar, i dag är antalet 13 000 fler – en rekordstor ökning. Och bara den sista veckan har ansökningstrycket ökat ytterligare.

– Vi får 1 000 nya medlemmar varje dygn, framför allt har vi sett en ökning de senaste dagarna, säger Harald Petersson, chef på Unionens a-kassa.

Läs mer: Gå  med i a-kassan? Tänk på det här

Egenföretagare är en grupp som känner oro och som nu strömmar till Unionens a-kassa, enligt Harald Petersson. En annan grupp är personer som fram till nu känt sig trygga i sin anställning.

Läs mer: Krisande egenföretagare hoppas på statligt stöd

– De är något äldre och har tänkt att de sitter säkert men så plötsligt märker man att det kan komma ett stort varsel snart.

Läs mer: Varsel - så funkar det

Medlemsökningen innebär att de 180 personer som i dag arbetar på Unionen a-kassa kommer att behöva bli fler.

– Vi är bra bemannade men antalet ärenden kommer öka när varslen träder i kraft, vi räknar med en topp närmare sommaren. Så på sikt kommer vi behöva öka vår personalstyrka, säger Harald Petersson.

A-kassa

Sveriges a-kassor och fackförbund är skilda organisationer. Det betyder att om du endast är med i en a-kassa har du inte tillgång till inkomstförsäkringen och tvärtom.

För att få både a-kassa och inkomstförsäkring måste du alltså vara medlem i både ett fackförbund och en a-kassa. Du behöver dock inte vara med i samma a-kassa som det förbund du tillhör.

Den som varit medlem i a-kassan i minst tolv månader kan få inkomstbaserad ersättning, som mest 910 kronor per dag. Den som varit medlem kortare tid än ett år får en grundersättning på som mest 365 kronor per dag.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-04-15.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Nu får Gunnar leva på sin frus lön

  Många egenföretagare är i kris till följd av coronasmittan. För två veckor sedan hade Gunnar Söderberg redan 15 föreläsningar inbokade under våren. Nu är de flesta avbokade.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.