Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Rekryterar med hjälp av fansen

Hur hittar man den perfekta styrelseledamoten? I stället för att gå via de vanliga kanalerna och rekrytera ledamöter med erfarenhet från andra styrelser, väljer spelföretaget Paradox Interactive att be sina miljontals spelare om hjälp via livestreaming-plattformen Twitch.
Gabriella Westberg Publicerad 3 november 2015, kl 14:47
Skärmdump
Spelbolaget Paradox Interactive låter spelarna vara med i rekryteringen av styrelseledamot genom en livestream på plattformen Twitch. Skärmdump

Under tisdagen kommer företagets vd Fredrik Wester i ett livestreamat så kallat multiplayer stream på Twitch uppmana sina följare att tycka till om kravprofilen, föreslå kandidater och ge förslag på frågor att ställa i intervjuerna med kandidaterna. 

- Vi ber communityt om hjälp i många andra sammanhang, i utvecklingen av våra spel till exempel. Vi har i dag omkring 3,5 miljoner registrerade användare i vårt forum, så du förstår att det är intressant att låta dem vara med i den här processen. Nu vill vi inkludera kandidater som finns utanför de kanaler man vanligen utgår ifrån. Paradox är ett kulturdrivet företag och vi vill ha en styrelse som kan representera vårt community, säger Håkan Sjunnesson, ordförande i Paradox Interactives styrelse.

Rekryteringen innebär en utökning av styrelsen med en plats, som redan består av fem ordinarie ledamöter, fyra män och en kvinna.

- Vi jobbar med Women Executive Search i den här rekryteringen för att de är duktiga på att få inklusion i processen, så att vi når alla relevanta kandidater. Vi vill gärna bredda mångfalden i styrelsen, och ser gärna en kvinna med en annan bakgrund än den övriga styrelsen.

Utöver efterlysningen på Twitch annonserar företaget efter den sjätte styrelseledamoten på sin egen hemsida, där en ganska omfattande kravprofil redan formulerats.

- Vi får se vad vi får för förslag. Fansen har sina perspektiv, vi får se om det går att få in andra förslag i kravprofilen än de vi redan har tagit fram. Det ska bli spännande att se.

Över 40 procent av företagets marknad finns i Nordamerika. Måste det vara en svensk kandidat?

- Huvuddelen av våra fans finns inte i Sverige, men jag är osäker på om vi är redo att ta in en amerikansk ledamot, utifrån praktiska hänsyn.

Paradox Interactive står bakom spel som Pillars of Eternity, Europa Universalis, Hearts of Iron, Penumbra, Magicka med flera. Företaget har i dag omkring 200 anställda och omsätter 385 miljoner kronor.

- Vi letar hela tiden efter utvecklare, men nyanställer även på marknadssidan, producenter. Men det som är svårt att få tag på här i Stockholm är utvecklare.

 

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4