Annons
Annons
 • Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

"Resandets renässans"

Publicerad 11 mars 2019, kl 09:37

När jag var i tonåren var det tåget som gällde. Europa var ett äventyr. Vi sov över på Hamburg Hauptbahnhof, blev rånade i Villa Borghese och gick vilse på landsbygden utanför Patras i Grekland.

Sedan tog flyget över. Plötsligt skulle alla åka till andra sidan jorden och dit gick det inte att ta tåget. Dessutom kostade det inte särskilt mycket.

Efter att resan tidigare varit ett mål i sig blev den nu en trist transportsträcka fram till målet.

Men nu svänger pendeln tillbaka. Tack vare klimatdebatten har tåget fått en renässans. Privat är det allt fler som väljer tåget i stället för flyget om man ska ner i Europa. Det är visserligen fortfarande en aning krångligare att boka biljetter och resan tar längre tid. I gengäld: klimatpåverkan blir mindre, reseupplevelsen desto större.

Och ja, det går att ta tåget även om du ska på tjänsteresa till exempelvis Hannover. Det gjorde programmeraren Naomi Herzberg, något hon berättar om på sidan 18. Inte nog med att hon kunde jobba hela tågresan. På väg hem hann hon med att äta en syltmunk i Hamburg.

Europa kan fortfarande vara ett äventyr. I sommar tar jag tåget dit!

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sökes: Halvrisiga kvinnor

  Som kvinna och chef kan en ju bli glad över att kvinnor visar sig vara bättre chefer än män. En klapp på den egna axeln liksom. Men egentligen är det ju mest ledsamt eftersom det framför allt visar att männen fortfarande är normen för hur vi tänker att chefer ska vara.

 • Läs även...

  Tänka nytt

  Efter ett antal år som journalist hade jag fastnat i en mall. Texterna var korrekta men tråkiga. Så jag hittade en kurs i kreativt skrivande. Det talas ju ofta om att tänka utanför boxen.

 • Läs även...

  Demokrati på heltid

  Vi har ett tufft samhällsklimat. Tonläget i sociala medier är uppskruvat, objektiva nyheter och forskarrön ifrågasätts och kallas fejk.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.