Annons
 • Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

"Resandets renässans"

Publicerad 11 mars 2019, kl 09:37

När jag var i tonåren var det tåget som gällde. Europa var ett äventyr. Vi sov över på Hamburg Hauptbahnhof, blev rånade i Villa Borghese och gick vilse på landsbygden utanför Patras i Grekland.

Sedan tog flyget över. Plötsligt skulle alla åka till andra sidan jorden och dit gick det inte att ta tåget. Dessutom kostade det inte särskilt mycket.

Efter att resan tidigare varit ett mål i sig blev den nu en trist transportsträcka fram till målet.

Men nu svänger pendeln tillbaka. Tack vare klimatdebatten har tåget fått en renässans. Privat är det allt fler som väljer tåget i stället för flyget om man ska ner i Europa. Det är visserligen fortfarande en aning krångligare att boka biljetter och resan tar längre tid. I gengäld: klimatpåverkan blir mindre, reseupplevelsen desto större.

Och ja, det går att ta tåget även om du ska på tjänsteresa till exempelvis Hannover. Det gjorde programmeraren Naomi Herzberg, något hon berättar om på sidan 18. Inte nog med att hon kunde jobba hela tågresan. På väg hem hann hon med att äta en syltmunk i Hamburg.

Europa kan fortfarande vara ett äventyr. I sommar tar jag tåget dit!

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Katastrofala chefer

  Brist på empati och avsaknad av respekt för medarbetarna, självcentrerad och kontrollerande … Två gånger under mitt yrkesliv har jag haft chefer med dessa egenskaper.

 • Läs även...

  "Jag var inte bäst i test"

  Det är sällan någon har sådana resultat, du är en extrem doer, sa rekryteraren till mig efter avslutat personlighetstest. Det lät ju bra. En doer måste ju vara en effektiv person som får saker ur händerna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.