• Foto: Jessica Gow / TT

Reseavdraget kan ändras

Publicerad 29 maj 2019, kl 10:27

Avdraget för resor till och från arbetet ger upphov till det största skattefelet, 1,8 miljarder kronor per år. Ett vanligt fel är att kravet på en tidsvinst på minst två timmar inte är uppfyllt.

Reseavdraget är det vanligaste avdraget bland privatpersoner. De flesta avdragen rör kostnader för bilresor, enligt Skatteverket.

I genomsnitt handlar det inte om några stora felaktigheter, uppskattningsvis 1 900 kronor, men genom att det rör sig om många fel blir det stora belopp i slutändan. Förutom att kravet på tidsvinst inte uppfylls är det vanligt att avdraget inte kan styrkas vid en kontroll.

Det har nu lett till att Skatteverket funderar på en förändring av avdraget.

– Eftersom det varken går att kontrollera eller informera bort skattefelet till rimliga kostnader är en regeländring ett rimligt alternativ. Just nu pågår en utredning om ett förändrat reseavdrag där en av många utgångspunkter är att skattefelet ska minska, säger Lars Lindvall, analytiker på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

 • Läs även...

  Unionen tror på ökad tillväxt nästa år

  Unionen ser ljusare på framtiden än Teknikföretagen. Det framgår av förbundets konjunkturrapport som presenteras i dag torsdag.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.