Annons
 • För många pensionärer är tjänstepensionen en viktig del av ekonomin. Foto: Hasse Holmberg / TT

Ris åt otydlig tjänstepension

Publicerad 30 november 2015, kl 10:27

Brister i både marknadsföring och avtalsvillkor. Så låter kritiken av tjänstepension efter en granskning av Konsumentverket, som vill göra det lättare för konsumenterna.

Nära 90 procent av alla arbetstagare omfattas i dag av en tjänstepension, som kan utgöra upp till hälften av den pension man får ut. Det är därför viktigt att konsumenterna kan vara aktiva och fatta rätt beslut när de ska placera sin tjänstepension. Något som visar sig vara lättare sagt än gjort.

I en genomgång av tjänstepension fann Konsumentverket brister när det gäller såväl marknadsföringen som utformningen av avtalsvillkor i de olika alternativen. Eftersom det är parterna som gemensamt upphandlar tjänstepensionslösningar till förmån för den anställde, valde Konsumentverket att bjuda in representanter från både fack och arbetsgivarorganisationer.

Parterna ska ha tagit till sig av kritiken och kommit överens om att arbeta för att underlätta för konsumenterna genom att ändra sin marknadsföring. Konsumentverket kommer följa upp och undersöka att så också sker.

Dessutom vill myndigheten att avtalsvillkoren utformas så att konsumenterna lättare kan förstå sina rättigheter och skyldigheter och hoppas att parterna har tagit till sig även av den kritiken.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny myndighet med fackligt fokus

  Landets nya arbetsmiljömyndighet har slagit upp portarna. Och där ser man kontakten med facken som nyckeln för att lyckas med sitt uppdrag.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Nytt förslag kan påverka tjänstepension

  Om fem år kommer vi ha rätt att jobba till 69 om det blocköverskridande förslaget blir verklighet. Från politiskt håll hyser man inga farhågor att Svenskt Näringslivs nej kommer att äventyra förändringen.

 • Läs även...

  Många pensionsval för egenföretagare

  Egenföretagare är den grupp i samhället som får allra lägst pension. Ofta på grund av ren okunskap. Vart tredje enmansföretag sparar inte ett öre till sin egen pension.

 • Läs även...

  Unionen: ”Det måste löna sig att jobba"

  Unionen välkomnar höjningen av garantipensionen för dem som har det sämst ekonomiskt. Men höjs inte avsättningen till allmänna pensionen riskerar systemet att förlora legitimitet.

 • Läs även...

  Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

  Att gå i pension leder inte till någon kris för flertalet. Det är bara cirka tio procent av alla nyblivna pensionärer som har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.