• För många pensionärer är tjänstepensionen en viktig del av ekonomin. Foto: Hasse Holmberg / TT

Ris åt otydlig tjänstepension

Publicerad 30 november 2015, kl 10:27

Brister i både marknadsföring och avtalsvillkor. Så låter kritiken av tjänstepension efter en granskning av Konsumentverket, som vill göra det lättare för konsumenterna.

Nära 90 procent av alla arbetstagare omfattas i dag av en tjänstepension, som kan utgöra upp till hälften av den pension man får ut. Det är därför viktigt att konsumenterna kan vara aktiva och fatta rätt beslut när de ska placera sin tjänstepension. Något som visar sig vara lättare sagt än gjort.

I en genomgång av tjänstepension fann Konsumentverket brister när det gäller såväl marknadsföringen som utformningen av avtalsvillkor i de olika alternativen. Eftersom det är parterna som gemensamt upphandlar tjänstepensionslösningar till förmån för den anställde, valde Konsumentverket att bjuda in representanter från både fack och arbetsgivarorganisationer.

Parterna ska ha tagit till sig av kritiken och kommit överens om att arbeta för att underlätta för konsumenterna genom att ändra sin marknadsföring. Konsumentverket kommer följa upp och undersöka att så också sker.

Dessutom vill myndigheten att avtalsvillkoren utformas så att konsumenterna lättare kan förstå sina rättigheter och skyldigheter och hoppas att parterna har tagit till sig även av den kritiken.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.