Annons
 • Är du medlem i Unionen och har tjänstpension får du hem kuvert från Collectum. Foto: Collectum

"Risk med obligatorisk tjänstepension"

Publicerad 15 februari 2019, kl 11:56

Tjänstepension är viktigt om man ska ha en dräglig ekonomi som pensionär. Eftersom många fortfarande saknar en sådan föreslås nu en obligatorisk tjänstepension. Parterna har dock ännu inte tagit ställning till om det vore en bra lösning.

Många, däribland runt 70 procent av Unionens medlemmar, har tjänstepension tack vare att de omfattas av ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Andra anställda får tjänstepension av sin arbetsgivare även utan kollektivavtal. Den som har en tjänstepension brukar uppskattningsvis få mellan 70 och 75 procent av sin slutlön i pension.

Men så finns det en stor grupp löntagare, runt en halv miljon i Sverige, som står helt utan tjänstepension och då endast kommer få cirka 55 procent av sin slutlön när de lämnar arbetslivet.

Därför föreslår nu den förre folkpartistiske riksdagsledamoten Bo Könberg, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, att politikerna ska besluta om en obligatorisk tjänstepension. Den skulle i så fall finansieras genom att de arbetsgivare som inte ger sina anställda någon sådan i stället ska betala en pensionsavgift på tre till fyra procent.

Vad tycker då parterna om förslaget?
– Det är inget vi har diskuterat och tagit ställning till ännu i alla fall, säger Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen säger:

– Innan vi kan säga något om förslaget behöver vi veta mer om vad det innebär. Vi vill ju inte att staten ska lägga sig i våra kollektivavtalade tjänstepensioner, det är en fråga som parterna ska hantera. Och vårt ansvar som fackförbund, och något vi ständigt jobbar med, är att se till att medlemmarna får kollektivavtal och därigenom tjänstepensionen ITP.

Är förslaget ett hot mot den svenska modellen?
Det är klart att det finns risker med det. De kollektivavtalade tjänstepensionerna är ju ett viktigt inslag i kollektivavtalen och dom vill vi hantera som parter, eftersom vi ju företräder våra medlemmar i våra organisationer och har kompetensen på det området när vi förhandlar. Och i den delen vill vi inte ha in politikerna över huvud taget, säger Niklas Hjert.

– Men sedan är det så klart ändå så att man måste kunna diskutera frågan om hur vi ska hantera de individer som inte omfattas. Och då är det enklaste svaret givetvis att de anställda på de arbetsplatserna ser till att skapa ett tryck för att få till kollektivavtal. För då får man väldigt bra tjänstepensioner med hög kvalité och väldigt många andra fördelar tack vare de system som vi har byggt upp, där vi har pressat kostnaderna otroligt mycket. Så det är ju den bästa vägen att säkra en bra tjänstepension.

Men om det ändå inte går att få till ett kollektivavtal?
– Det gör det ju inte alltid. Men ibland kan det också bygga på okunskap, tror jag. Därför är det ändå bra att den här frågan kommer upp till diskussion. Så att alla blir medvetna om vilken stor betydelse tjänstepensionen har för den totala pensionen.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

  Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Unga går ofta miste om tjänstepension

  Många unga känner inte till hur pensionssystemet fungerar. Det gör att de skjuter upp inträdet på arbetsmarknaden, och riskerar att gå miste om viktiga pensionspengar.

 • Läs även...

  Parterna går ihop om pensionsinfo

  PTK, LO och Svenskt Näringsliv ska bilda ett gemensamt bolag för information om försäkringar och pensioner som tecknas via kollektivavtal. Bolaget ska rikta sig till såväl tjänstemän och arbetare som arbetsgivare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.