Annons
 • Avdrag för installationshjälp i hemmet kan bli verklighet med det nya RIT-avdraget. Foto: Christine Olsson / TT

RIT-avdrag ska ge IT-jobb

Publicerad 29 oktober 2015, kl 14:59

RUT-avdraget utvidgas till att även omfatta IT-tjänster i hemmet. Det är en del i den uppgörelse som regeringen och de fyra allianspartierna kommit överens om.

Det har gått tre år sedan arbetsgivarorganisationen Almega föreslog införandet av ett RIT-avdrag, skatteavdrag för IT-tjänster i hemmet. En av avsikterna var att skapa nya jobb för unga.

Nu ser förslaget ut att bli verklighet. Det är en av de punkter som regeringen, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna enats om med anledning av flyktingkrisen. ”En snabbare etablering på arbetsmarknaden underlättas genom lägre trösklar in på arbetsmarknaden”, heter det i det gemensamma dokumentet.

Det utvidgade RUT-avdraget kommer även innefatta utökat trädgårdsarbete och flyttjänster.

Enligt tidningen Ingenjören ska RIT-avdraget kunna omfatta exempelvis installation av mjukvara eller annan dataservice. Avdraget kan börja gälla 2017.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Betald ledighet för studier kan bli möjligt nästa år

  Upp till ett års ledigt från jobbet för att komma vidare i yrkeslivet med en ersättning motsvarande a-kassan. Det föreslås av en ny utredning.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Svårare att få jobb för uppsagda

  Fler varsel och stigande arbetslöshet. Nya siffror från Arbetsförmedlingen indikerar bistra tider på arbetsmarknaden. Men Unionens medlemmar tycks än så länge förskonade.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Ryanair stänger ned på Skavsta

  Ryanair stänger ned sin bas på Skavsta flygplats. Orsaken är leveransförseningar av nya flygplan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.