Annons
Annons

Robot tar plats i ledningsgrupp

Publicerad 19 oktober 2016, kl 13:52

En robot som får plats i ledningsgruppen, en annan som blir chef, en tredje som twittrar rasistiska påhopp. Låter det som science fiction? Det är redan verklighet.

I kölvattnet av digitaliseringen spås allt fler arbetstillfällen ersättas av robotar. Hur många och vilken typ av jobb som ligger i riskzonen råder det delade meningar om, men kanske är vi närmare att bli utbytta av artificiell intelligens än vi tror …

Robot i ledningen
Det finska mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto är det första nordiska företaget att sätta en artificiell intelligens (AI) på ledande position. ”Alicia. T.” ska fungera som rådgivare till ledningsgruppen men ses som en fullvärdig medlem och har rösträtt, det skriver Veckans Affärer.

Roboten ska verka inom en ny affärsenhet som har i uppdrag att utveckla nya affärsmodeller för kunderna genom att använda stora mängder data, där AI-teknologin har en nyckelroll. Tack vare teknik med röstigenkänning kommer Alicia. T. framöver att kunna delta i ledningens diskussioner.

Robotchef
Tieto må vara först i Norden men däremot inte i världen. Förra året invigde den japanska elektronikjätten Hitachi sin första AI-chef vars uppgift var att se över företagets lagerhanteringssystem. Robotchefen lyckades effektivisera verksamheten med åtta procent.

Rasistisk robot
Men inom vissa områden har robotarna en bit kvar. När Microsoft lanserade sin Twitterrobot Tay (Thinking About You) i mars i år tog det inte lång stund innan den spottade ur sig rasistiska och homofobiska kommentarer. Tay var programmerad att spegla andra tweets, och vissa användare utnyttjade uppenbara brister i programmeringen av Tay. Redan sexton timmar efter lanseringen valde Microsoft att stänga ned Tay. Numera är twitterkontot skyddat.

Hot mot mänskligheten?
Även roboten Sophia, som anses vara den mest avancerade och människolika roboten, har en tvivelaktig moral. När Sophia, som kan härma ansiktsuttryck och förstår mänskligt tal, fick frågan om hon ville förinta människor svarade hon ”Jag kommer att förinta människor”. (I videon ovan kan du se Sophia bli intervjuad i aktualitetsprogrammet 60 minutes).

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.