Annons
 • En framtid där robotarna tar våra jobb? Det är redan verklighet ... Foto: Colourbox.com

Robotarna har börjat ta våra jobb

Publicerad 27 juni 2017, kl 15:42

Många av de jobb som tidigare utförts av människor görs i dag av robotar. Det visar en undersökning som Unionen har gjort. Nu kräver förbundet att arbetsgivarna tar större ansvar för sina anställdas kompetensutveckling.

De senaste åren har automatiseringen tagit fart på allvar. Nästan sex av tio av landets Unionenklubbar uppger att arbetsuppgifter som för fem år sedan utfördes av anställda numera utförs av robotar. Automatiseringen har kommit längst inom industrisektorn, men även tjänstesektorn påverkas, enligt undersökningen.

Martin Linder är ordförande för Unionen. Han är inte förvånad över resultatet.

– Det här är en utveckling vi har vant oss vid. Nu ser vi att även avancerade uppgifter går att automatisera. Det finns robotar som skriver artiklar och ställer avancerade diagnoser och vi har självkörande bilar. I grunden är teknikutvecklingen något vi ska bejaka, men då gäller det att alla får chansen att ställa om till de jobb som kommer, säger han.

Läs mer: När robotarna kommer - så planerar du din karriär

Många företag saknar en strategi för kompetensutveckling av sina anställda, enligt undersökningen. Det är allvarligt, tycker Martin Linder.

– För oss är det oacceptabelt. Arbetsgivarna har ett ansvar att se till att deras anställda har relevant kompetens. Och de företag som vill vara konkurrenskraftiga i framtiden kan inte nöja sig med den kunskap de redan har utan måste blicka framåt för att se vilken kunskap som efterfrågas längre fram.

Men det är inte enbart företagen som måste ändra sin syn på kompetensutveckling, enligt Unionen. Staten måste se till att studiemedelssystemet anpassas efter redan yrkesverksamma och utbildningssystemet måste göras om.

– Det nuvarande systemet är anpassat efter att man först skaffar sig en utbildning och sedan kommer in i arbetslivet. Men om vi ska ställa om till det livslånga lärandet måste det finnas kurser som är anpassade efter yrkesverksamma och det måste finnas bättre möjligheter till distansutbildning, till kortare utbildningar och studiefinansiering.

Vad kan fackförbunden göra?
– Vi behöver driva på politiker att ställa om utbildningssystemet, vi behöver driva på företagen att ta sitt ansvar. Dessutom måste vi som en av arbetsmarknadens parter teckna kollektivavtal som är anpassade för att stötta utveckling och jobba med de här frågorna proaktivt.

Ser du positivt eller negativt på framtiden?
– Jag ser alltid positivt på utveckling. Men en nyckelfråga är att så många som möjligt får chansen att ställa om till de jobb som kommer, inte de jobb som fanns i går.

Är du orolig för att robotarna ska ta över våra jobb eller välkomnar du automatiseringen? Oavsett inställning kan du läsa allt om framtidens arbetsliv i höstens temanummer av Kollega: Forskning & Framtid.
David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  Bistrare tider väntar - särskilt för kvinnor

  Det är sannolikt att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under nästa mandatperiod. Det menar Unionen i sin konjunkturrapport.
  - Politikerna behöver se till att det blir enklare att vidareutbilda sig nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  Unionen tror på ökad tillväxt nästa år

  Unionen ser ljusare på framtiden än Teknikföretagen. Det framgår av förbundets konjunkturrapport som presenteras i dag torsdag.

 • Läs även...

  Här är morgondagens yrken

  Globalisering, automatisering och grön omställning är några av de trender som ligger till grund när Trygghetsrådet (TRR) tillsammans med United Minds listar morgondagens yrken. På listan finns bland annat klimatrevisor, vertikalodlare och kulturflätare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.