Annons
Annons
 • Ryanair

Ryanair döms till miljonböter i fransk domstol

Publicerad 2 oktober 2013, kl 15:39

En fransk domstol har dömt det irländska flygbolaget Ryanair till att betala nära tio miljoner euro i skadestånd för att ha brutit mot franska arbetsmarknadslagar.

Det irländska bolaget har retat gallfeber på arbetsrättsjurister och fackförbund över hela Europa genom att de låtit anställa sin personal i Irland oavsett geografisk arbetsplats och därmed hävdat att endast irländsk lag gäller. På så sätt omfattas inte de anställda av gällande arbetsrättsliga villkor inom det land där de arbetar och flygbolaget undkommer skatt.

Men i augusti avgjorde en norsk domstol att en arbetskonflikt mellan flygbolaget och en före detta anställd måste prövas i Norge enligt norsk lag (läs mer om det i artikel intill) och nu har alltså även en fransk domstol dömt Ryanair enligt fransk arbetsmarknadslag.

Enligt TT/AFT är det just registreringen av anställda vid flygplatsen i Marseille på irländska kontrakt som domstolen ogiltigförklarat.  Dessutom ska bolaget ha motarbetat de anställdas rätt att organisera sig, vilket vi också rapporterat om tidigare (se artiklar intill).

Därför döms nu Ryanair att betala motsvarande 86 miljoner kronor, i skadestånd och ränta, till myndigheterna och till de franska facken som drivit ärendet till rätten.

Domen kommer att överklagas, det gjordes klart från Ryanair redan innan domstolen kommit till beslut.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Unionen förlorade tvist om uppsägningtid

   Anställda som följer med när verksamhet läggs ut på entreprenad får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren. Det slår Arbetsdomstolen fast.

  • Läs även...

   Medlemmar döms till miljonskadestånd

   Unionenmedlemmarna gjorde sig skyldiga till brott mot lojalitetsplikten. Däremot bröt de inte mot lagen om företagshemligheter. Det slår Arbetsdomstolen fast i ett uppmärksammat mål där skadestånden till slut hamnade på 2,4 miljoner kronor i stället för det ursprungliga kravet på över 10 miljoner.

  • Läs även...

   Medlem i kläm - så gick det sen

   Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.