Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ryanair döms till miljonböter i fransk domstol

En fransk domstol har dömt det irländska flygbolaget Ryanair till att betala nära tio miljoner euro i skadestånd för att ha brutit mot franska arbetsmarknadslagar.
Gabriella Westberg Publicerad 2 oktober 2013, kl 15:39
Ryanair

Det irländska bolaget har retat gallfeber på arbetsrättsjurister och fackförbund över hela Europa genom att de låtit anställa sin personal i Irland oavsett geografisk arbetsplats och därmed hävdat att endast irländsk lag gäller. På så sätt omfattas inte de anställda av gällande arbetsrättsliga villkor inom det land där de arbetar och flygbolaget undkommer skatt.

Men i augusti avgjorde en norsk domstol att en arbetskonflikt mellan flygbolaget och en före detta anställd måste prövas i Norge enligt norsk lag (läs mer om det i artikel intill) och nu har alltså även en fransk domstol dömt Ryanair enligt fransk arbetsmarknadslag.

Enligt TT/AFT är det just registreringen av anställda vid flygplatsen i Marseille på irländska kontrakt som domstolen ogiltigförklarat.  Dessutom ska bolaget ha motarbetat de anställdas rätt att organisera sig, vilket vi också rapporterat om tidigare (se artiklar intill).

Därför döms nu Ryanair att betala motsvarande 86 miljoner kronor, i skadestånd och ränta, till myndigheterna och till de franska facken som drivit ärendet till rätten.

Domen kommer att överklagas, det gjordes klart från Ryanair redan innan domstolen kommit till beslut.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.