• Ryanair slutar att flyga från två destinationer. Den ena är Skavsta i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Ryanair stänger ned på Skavsta

Publicerad 4 december 2019, kl 14:13 Uppdaterad 5 december 2019, kl 09:41

Ryanair stänger ned sin bas på Skavsta flygplats. Orsaken är leveransförseningar av nya flygplan.

– Vi förutsätter att det kommer ske en förhandling som sig bör vid neddragningar, säger Robin Larsson, som är regional ombudsman i Södertälje.

I ett pressmeddelande skriver Ryanair att man beställt 20 nya flygplan av modellen Max 737 från Boeing inför sommaren 2020, men att endast tio har levererats, vilket fått effekten att man stänger verksamheten på både Skavsta och i Nürnberg, Tyskland.

Bolaget sänker också trafikprognosen för kommande år från 157 miljoner passagerare till 156 miljoner passagerare. Man kommer också dra ned sommarkapaciteten vid ett antal andra flygbaser. Hur det kommer att påverka de anställda på marken och i kabin är ännu oklart.

– Vi beklagar stängningen av dessa två baser. Vi fortsätter arbeta med Boeing, vår personal, våra fackförbund och de påverkade flygplatserna för att minimera antalet förlorade jobb, skriver Ryanairs VD Eddie Wilson i pressmeddelandet.

Bolaget skickade en förhandlingsframställan till Unionen under gårdagen.

I en tidigare version stod det att Ryanair kommer att sluta flyga till Skavsta, det stämmer inte. Man kommer att stänga ner sin bas men fortfarande flyga dit, men i mindre utsträckning.  

Lediga jobb
 • Läs även...

  Anställda på Ryanair omplaceras

  Samtliga Unionenmedlemmar anställda av Ryanair på Skavsta har erbjudits placeringar på andra baser runt om i Europa. Visstidsanställd markpersonal på flygplatsen får däremot inte sina kontrakt förlängda.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Inget kollektivavtal med Ryanair än

  Att det tidigare så fackfientliga Ryanair nu har gjort en överenskommelse med Unionen innebär ännu inga förbättrade villkor för kabinpersonalen. För det krävs ett kollektivavtal.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.