Annons
Annons
 • Ryggskadan gjorde att kvinnan inte kunde följa med på jobbresan, då hon inte fick information om förutsättningarna. Foto: Colourbox

Ryggskadad nekades information om jobbresa

Publicerad 30 augusti 2018, kl 14:38

Kvinnan som har en ryggskada bad om att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

För åtta år sedan var kvinnan med om en olycka där hon skadade ryggen illa. Skadan gör att hon har svårt att gå och sitta under längre stunder. När cheferna berättade för personalen att de skulle anordna en jubileumsresa i samband att städföretaget fira 40 år undrade kvinnan om det fanns möjlighet att i förväg få veta några detaljer om resan för att kunna avgöra om hon kunde följa med eller inte. Det var inte möjligt.

Kvinnan tackade då nej till resan trots att hon gärna ville följa med sina kollegor. I efterhand kom det fram att resan hade anpassats för flera i personalen som hade önskemål om att inte sova kvar eller ansluta en annan dag.

Tvisten blev föremål för både lokal och central förhandling då Unionen menar att man behandlat kvinnan ofördelaktigt på grund av hennes funktionsnedsättning. Att hemlighålla information om en resa kan tyckas neutralt men kan kan också drabba personer med andra förutsättningar.

Nu stämmer förbundet arbetsgivaren i Arbetsdomstolen på sammanlagt 50 000 kronor för diskriminering.

Direkt eller indirekt diskriminering

Direkt diskriminering är när någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan i en jämförbar situation.

Indirekt diskriminering är när det finns en regel eller en rutin som verkar neutral men särskilt missgynnar personer med visst kön, könsidentitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,  funktionsnedsättning,  sexuell läggning eller  ålder.

Då kan regeln vara diskriminerande, trots att det är samma regel som tillämpas för alla.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Arbetsgivarens krav: Gå ned i tid eller bli uppsagd

  Efter ett halvårs anställning fick kvinnan ett ultimatum av sin arbetsgivare – gå ned i tid eller bli uppsagd.

 • Läs även...

  Var föräldraledig - blev av med jobbet

  När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

 • Läs även...

  Chefen gnällde varje gång Jonas vabbade

  När Jonas vabbade som mest var han inte på jobbet en hel arbetsvecka under fyra månader. När han skulle ringa jobbet och säga att det var dags igen var chefen allt annat än nöjd.

 • Läs även...

  Inget brott att neka döv anställning

  Tolkcentralen gjorde sig inte skyldig till diskriminering när de nekade Laith Fathulla jobbet som receptionist på grund av att han är döv. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom som chockerar Laith Fathulla.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.