Annons
 • Ett parti som vuxit både hos arbetare och tjänstemän är Sverigedemokraterna. Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

S störst bland tjänstemännen

Publicerad 10 september 2018, kl 14:35

Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

2014 var det 39 procent av arbetarna som angav att de skulle rösta på Socialdemokraterna när det fick frågan i SVT Valu. I år var siffran nere i 31 procent.

Hos tjänstemännen gick det i stället åt andra hållet från 24 till 25 procent. Här har däremot Moderaterna förlorat väljare, andelen tjänstemän som säger att de ska rösta på partiet sjönk från 26 till 20 procent.

Ett parti som däremot vuxit både hos arbetare och tjänstemän är Sverigedemokraterna. Hos arbetarna har de gått från 11 till 26 procent, bland tjänstemännen från 6 till 14 procent.

Uppgången bekräftas av siffror uppdelat på de fackliga centralorganisationerna som tidningen Arbetet beställt från undersökningen. Enligt den tänkte 14 procent av TCO:s medlemmar rösta på SD. För Saco:s medlemmar rörde det sig om 10,2 procent. Bland LO-medlemmarna var det hela 25,9 procent som skulle välja SD.

 


Källa: Valu

 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Unionen välkomnar valet av Nordmark

  Unionen är positivt till att Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister. Hennes fackliga bakgrund och förståelse för partsmodellen är en stor fördel, enligt Martin Linder, Unionens ordförande.

 • Läs även...

  Eva Nordmark blir arbetsmarknads­minister

  TCO:s ordförande Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister. Det står klart sedan statsminister Stefan Löfven presenterat sin regeringsförklaring under riksdagens öppnande i dag. Unionens Peter Hellberg går upp som tillförordnad TCO-bas.

 • Läs även...

  Ökad satsning ska minska industriutsläpp

  Regeringen vill förstärka stödet för att få till ett teknikskifte som minskar utsläppet av växthusgaser inom industrin, men ändå säkra jobben. De närmsta åren föreslås en fördubbling till 600 miljoner kronor per år.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.