• Ett parti som vuxit både hos arbetare och tjänstemän är Sverigedemokraterna. Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

S störst bland tjänstemännen

Publicerad 10 september 2018, kl 14:35

Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

2014 var det 39 procent av arbetarna som angav att de skulle rösta på Socialdemokraterna när det fick frågan i SVT Valu. I år var siffran nere i 31 procent.

Hos tjänstemännen gick det i stället åt andra hållet från 24 till 25 procent. Här har däremot Moderaterna förlorat väljare, andelen tjänstemän som säger att de ska rösta på partiet sjönk från 26 till 20 procent.

Ett parti som däremot vuxit både hos arbetare och tjänstemän är Sverigedemokraterna. Hos arbetarna har de gått från 11 till 26 procent, bland tjänstemännen från 6 till 14 procent.

Uppgången bekräftas av siffror uppdelat på de fackliga centralorganisationerna som tidningen Arbetet beställt från undersökningen. Enligt den tänkte 14 procent av TCO:s medlemmar rösta på SD. För Saco:s medlemmar rörde det sig om 10,2 procent. Bland LO-medlemmarna var det hela 25,9 procent som skulle välja SD.

 


Källa: Valu

 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.