Så blev övervakningen möjlig

Publicerad 28 februari 2014, kl 09:54

Smartphones och elfte september. Det är starka orsaker till att vi så lätt kan bli övervakade i dag, enligt Per Ström, en av landets främsta experter på it-säkerhet.

Per Ström har skrivit flera böcker i ämnet och har också suttit i regeringens IT-råd.

Varför ska man bry sig om all registrering?
– Även om man inte gör något olagligt så har nog de flesta av oss ändå delar av vårt privatliv som vi vill behålla för oss själva av skäl som är högst relevanta och måste respekteras. Och även om det kanske inte är så stor risk för att det som registreras kommer ut så finns den ändå.

Vem har intresse av att utnyttja det?
– Det kan exempelvis vara företag som vill rikta sin annonsering, arbetsgivare som vill kartlägga sina anställda, bedragare och utpressare, en svartsjuk partner liksom polisen, Säpo och NSA.

Hur blev det ett problem?
– Ett avgörande steg togs när internet slog igenom 1995, nästa togs efter elfte september 2001. Då förändrades samhällsklimatet så att många tidigare fördämningar brast och man beslöt vidta långtgående åtgärder för att undanröja nästa attentat. Det öppnade upp för sådant som tidigare ansetts vara kränkande och politiskt omöjligt, inte bara i USA. Samhällsklimatet låg också till grund för att vi fick datalagsdirektivet i EU.

– Sedan har alla smartphones bidragit eftersom vi har vårt privatliv i dem. Och nu blir allt mer uppkopplat, som de elektroniska elmätarna som ger nya möjligheter att granska vårt privatliv eftersom elförbrukningen exempelvis går upp när vi går upp på morgonen och sätter på kaffekokare och andra apparater.

Vem installerar spionprogram?
– Det finns exempel på att man kan göra det som någon slags hobby, som när några finska ton­årskillar installerade det hos några tjejer som de då kunde se klä av sig i sovrummet. Sedan finns ju hela skalan av tänkbara spioner, från svartsjuka partners till NSA.

Blir du förvånad över alla möjligheter?
– I några av Snowdenavslöjandena har jag blivit det, även om jag redan har insett att det bara blir värre. Nyligen avslöjades att den som är intressant för NSA kan få en avlyssningsutrustning installerad i sin beställda dator under frakten. Och jag tror att vi snart kommer få se ett avslöjande om att det finns inbyggda övervakningskretsar i alla möjliga apparater. Alltså att mobil- och datortillverkare samarbetar med NSA och medvetet har byggt in hårdvara för att underlätta övervakning så att man exempelvis kan avlyssna en mobil även om den är avstängd.

Kan man gå under jorden i dag?
– Det kan man absolut göra rent principiellt men det skulle vara extremt svårt i verkligheten. För då kan man varken ha en dator eller mobil och måste kommunicera med andra direkt eller genom att skicka brev. Man skulle inte heller kunna åka kommunalt och måste låta bli bilen, utom möjligtvis på lands­bygden. Och de flesta jobb vore ju uteslutna, så det skulle nog bli en väldigt konstig tillvaro.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Sexköpet raderade ut varumärket Paolos

  Paolo Robertos sexköp fick enorma konsekvenser för de anställda på Evanoff group. När varumärket Paolos raderades ut över en natt fick allt arbete inriktas på att hantera krisen. I dag, fem veckor senare, är deras arbetsmiljö fortfarande påverkad av det som hände.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.