Annons
Annons
 • Första intrycket är viktigt. Se därför till att du har ett lagom fast handslag och att du tar ögonkontakt samtidigt. Foto: Colourbox

Så får du jobbet – med rätt kroppsspråk

Publicerad 13 mars 2015, kl 15:45

Kroppsspråket väger tungt vid en anställningsintervju. Allt ifrån ögonkontakt till din hållning, är av betydelse för hur du framstår i rekryterarens ögon. Här är tipsen på hur du blir kroppsmedveten.

Ögonkontakt
Ögonkontakt kan hjälpa dig att bygga en relation med personen som intervjuar dig. Särskilt viktigt är kontakten när du presenterar dig och tar i hand, samt när intervjuaren talar till dig eller ställer en fråga. Ögonkontakt visar att du är självsäker, att du lyssnar och är engagerad. Men se upp! Bokstavligt talat. Ta pauser. Stirrar du för länge kan du uppfattas som aggressiv eller obehaglig.

Handslag
När du tar i hand lämnar du ditt första intryck, så hur du gör det sänder ett väldigt viktigt budskap. För att framstå som självsäker ska du se till att vara bestämd utan att vara dominant.  Å andra sidan kan ett handslag likt en död fisk göra att intervjuaren uppfattar det som att du saknar självförtroende och intresse. Är du orolig över hur du tar i hand? Öva dig på din familj eller dina vänner.

Ansiktsuttryck
Oavsett vad du säger kommer du inte få fram ditt budskap, om orden inte matchar ditt ansiktsuttryck. Se till exempel till att le när du vid första handslaget säger att det är ”trevligt att träffas”. Berättar du om det mest spännande projekt du varit inblandad i är det viktigt att engagemanget syns i ditt ansikte. Annars ger du dubbla budskap.

Läs mer: Småsnack viktigt vid anställningsintervjun

Hållning
Hur du sitter kan inverka på hur andra läser av dig. Sitter du tillbakalutad och avslappnad kan jobbintervjuaren uppfatta dig som lat eller som att du inte tar mötet seriöst. Lutar du dig framåt så att du inkräktar på deras sfär, kan du i stället uppfattas som aggressiv. Det ultimata är en avslappnad ställning. Sitt rak i ryggen i stolen, men försiktigt framåtlutad för att visa att du är intresserad. Men du vill inte verka stel. För det första är det obekvämt och för det andra kan det vara svårt för andra att kommunicera med dig. En bra tips är att, till en viss grad, härma intervjuarens hållning.

Armar
Många säkerhetsvakter har armarna i kors över bröstet, vilket signalerar försvarsställning. Precis samma budskap sänder du ut till den som intervjuar dig om du sitter med armarna i kors. Du vill verka tillgänglig, så det bästa är att låta händerna vila längs sidorna när du står upp och i ditt knä när du sitter ned. Se till att du inte sparkar med benen eller flaxar med armarna (ofta ett tecken på nervositet) när du pratar. Håll fötterna på golvet och använd bara händerna när du ska göra en gest.

Överdrivet nickande eller huvudskakande
Ja, självklart vill du visa att du håller med och att du förstår, men om du nickar överdrivet mycket kan du verka alltför villig. En eller två nickar tillsammans med ett leende är allt du behöver.

Läs mer: Så funkar kroppsspråket

Ett bra knep för att komma bättre förberedd till nästa jobbintervju är att filma dig själv under en låtsasintervju. Då upptäcker du vanor och kroppsspråk som du kan träna bort till den riktiga intervjun. Unionen erbjuder dessutom en webbaserad intervjuträningstjänst.

*Tipsen i listan är hämtade från den amerikanska jobbsatjen Careerealism.com 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

  Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
  – Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.