Annons
Annons
 • Det vanligaste misstaget när man söker jobb är att stirra sig blind på platsannonser trots att det finns många jobb som aldrig utannonseras, enligt Lisa Rosengren, karriärrådgivare och coach. Foto: Shopping King Louie / Colourbox, Åsa Siller

Så fixar du ett jobb du trivs med

Publicerad 16 oktober 2020, kl 12:53

Det går att hitta ett jobb som du gillar – trots coronakrisen. I guiden Karriärhandboken får du lära dig hur du hittar de dolda jobben, vässar ditt cv och hittar motivationen när tvivlet kommer.

Allt färre tycker att jobbet är meningsfullt. Det visar en rapport från Jobbhälsoindex. För fem år sedan svarade 66 procent av svenskarna att deras jobb var meningsfulla, mot 59 procent förra året. Färre ser också betydelsen av vad de gör på jobbet.  

Att vantrivas på jobbet ökar risken för sjukskrivning, stör nattsömnen, ökar viljan att gå i tidig pension och viljan att gå från hel- till deltid enligt rapporten. Det finns med andra ord skäl att fundera över hur man har det på jobbet – och om det är dags att göra något annat.

Lisa Rosengren är karriärrådgivare och coach och arbetar just nu på TRR. Dessutom har hon skrivit ”Karriärhandboken – en praktisk guide för dig som vill vidare i arbetslivet”.

– Den är till för alla som har ett jobb, men känner att de vill ta sig vidare. Det kan handla om en annan tjänst eller att man har kommit fram till att man vill studera eller starta eget. Men den är också till för dem som är mellan jobb, oavsett om man han har valt det själv eller inte, säger hon.

Ett första steg på vägen mot att få det arbetsliv man vill ha är att sätta sig ner och fundera. Då kan man komma fram till vad man vill, vilka egenskaper och kunskaper man har och vilka man behöver skaffa sig för att nå målet.

– Jag tror att allt för många vaknar upp en vacker dag och inser att de aldrig gjorde ett aktivt val, att de halkade in på det där jobbet eller den där branschen. Om man sätter sig ner och planerar ökar chanserna att man får det arbetsliv som man önskar.

Vilket är det vanligaste misstaget när man söker jobb?
– Att stirra sig blind på platsannonser. Då missar man ungefär 70 procent av de lediga jobben, jobb som aldrig utannonseras och lägger alldeles för mycket tid på utannonserade tjänster. Det är bättre att lägga tid på att nätverka, kontakta personer, kontakta företag som man är intresserad av, registrera sitt cv på rekryterings- och bemanningsföretag och bevaka företags hemsidor.

När man vet vad man vill och hur man ska nå dit är det smart att lägga tid på att skriva ett riktigt bra cv, enligt Lisa Rosengren. Många rekryterare läser enbart det och därför är det viktigt att cv:t kan stå för sig självt.

– Det är bra att skriva en liten sammanfattning längst upp. Där kan du trycka på specifika kunskaper och erfarenheter som företaget efterfrågar, så det blir det första de ser när de läser ditt cv. Jag brukar kalla det en appetizer, för det beskriver vad det ska vara. Det är också bra med en mening om vad du bidrar med som person och ett par meningar om varför du vill det här. Är det ett mer allmänt cv kan du skriva vilken typ av jobb du är intresserad av.

Att det är viktigt med ett bra cv betyder dock inte att det personliga brevet, eller motivationsbrevet som Lisa Rosengren kallar det, är oviktigt. I alla fall inte om företaget efterfrågar ett sådant – en del vill bara ha cv:t.

– Brevet ska svara på två frågor: varför du är intresserad av tjänsten och företaget och varför de ska anställa dig, vad du kan tillföra. Du ska inte sammanfatta cv:t utan snarare lyfta ut några godbitar som handlar om varför du skulle passa till den här tjänsten. Många slarvar med varför de är intresserade av tjänsten och företaget, men det är synd för många företag uppskattar väldigt mycket att få veta det.

Hur ska man tänka om man tycker att det är jobbigt att nätverka, söka jobb på sociala medier, hänga på Linkedin och marknadsföra sig själv?
– Det är lätt att känna att man kommer och stör och tigger om ett jobb. Då är mitt tips att i stället tänka ”här kommer jag och erbjuder min hjälp att lösa det här företagets behov eller problem”. Hitta ditt sätt att kommunicera så att du känner dig bekväm, men våga samtidigt utmana dig själv en smula.

Lisa Rosengren säger att man kan läsa hennes bok från pärm till pärm, eller använda den som ett uppslagsverk för att få tips i den situationen man befinner sig i. Det går till exempel att lära sig mer om Linkedin, om personlighetstester, om vad man ska tänka på innan man tackar ja till ett jobb eller hur man karriärplanerar efter 55.

– Jag tycker att vi ska se karriären som en klätterställning i stället för som en stege. Karriär handlar om hur vi vill utvecklas snarare än att alltid ta ett steg uppåt. Det borde vara okej att ta ett steg åt sidan eller nedåt, om det är det man vill.

Peppa dig själv!

Det kan vara tufft att söka jobb eller att vantrivas på jobbet. Därför kan det vara klokt att skaffa sig en boost-låda, tycker Lisa Rosengren. Så här gör du:

 • Fundera över saker som du har gjort på tidigare eller nuvarande arbetsplatser som du är stolt och nöjd över.
 • Be folk som du jobbar eller har jobbat med om positiv feedback. Då får du höra vad andra tycker att du är bra på och vilka positiva egenskaper du har. Du kan även be dina nära och kära om feedback, så blir du påmind om vilken härlig person du är utanför jobbet.
 • Skriv ner alltihop och sätt upp lappen på kylskåpet. Då har du något att ta till när tvivlen börjar komma.
David Österberg
David Österberg
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-11-05.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

  Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
  – Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.