Annons
Annons

Så funkar det med föräldralön

Publicerad 21 maj 2010, kl 10:51

Föräldralön är inte enbart den tillfredsställelse du känner när du efter 36 timmars olidligt värkarbete äntligen får ett litet ljuvligt knyte i din famn. Det handlar också om reda pengar som de flesta föräldrar som går under kollektivavtal på sina jobb får från sin arbetsgivare.

Många nyblivna föräldrar har inte en susning om vad föräldralön, eller föräldraledighetstillägg, är för något. Det framgår inte bara av undersökningar TCO gjort utan också av de frågor som ombudsmannen Gunilla Bäcklund fick när hon ställde upp som expertsvarare under några dagar på en föräldrasajt.

- Många anställda missar nog att få ut den föräldralön de har rätt till enligt sina kollektivavtal på grund av ren okunskap. Mindre företag saknar ibland rutiner för föräldralediga. Löneadministrationen kanske ligger externt och chefen glömmer tala om att den anställde är föräldraledig, säger Gunilla Bäcklund.

- Här har vi på facket ett stort ansvar att informera.

Föräldralön är en ersättning som arbetsgivaren betalar till föräldralediga, såväl män som kvinnor. Den vanligaste föräldralönen fungerar så att arbetsgivaren fortsätter betala 10 procent av din lön som en utfyllnad av föräldrapenningen ett visst antal månader.

Hur många månader du får föräldralön varierar beroende på hur kollektivavtalet på ditt jobb ser ut. Det brukar röra sig om mellan tre och tolv månader - i flertalet av Unionens nya avtal för i år är fem månaders föräldralön legio.

För att få föräldralön kan det krävas att du varit anställd på företaget ett tag, ibland så länge som fyra år för att du ska få ut full pott. I andra avtal får du föräldralön från första dagen. Enligt vissa avtal krävs att du också fortsätter jobba ett tag efter föräldraledigheten. Det kan dessutom finnas en gräns för hur länge du kan vänta med att plocka ut din föräldralön, till exempel att tjänstledigheten ska äga rum innan barnet blivit 18 månader.

Tänk på att kollektivavtalets regler inte behöver vara begränsande. Det är fullt möjligt att komma överens med din arbetsgivare om fler månader och en bättre deal än det som står i avtalet.

Det kan också förekomma föräldralön även på företag som inte tecknat kollektivavtal.

- Jag brukar uppmuntra föräldrar på avtalslösa företag att faktiskt gå till chefen och be om föräldralön med hänvisning till kollektivavtalen inom branschen. Utan kollektivavtal är det visserligen upp till arbetsgivaren att besluta om lönen men det kan aldrig bli värre än att du får nej, säger Gunilla Bäcklund.

Kom ihåg att ansöka om föräldraledighet minst två månader i förväg.

Fakta

Exempel på olika krav för föräldralön i olika avtal:

Teknikarbetsgivarna/ Arbetsgivarföreningen KFO - industriföretag/ Grafiska Företagens förbund.

 • Anställd i minst 1 år = 2 mån föräldralön
 • Anställd i minst 2 år = 5 mån

Industri- & Kemigruppen:

 • Anställd i minst 1 år = 2 mån föräldralön
 • 2 år = 3 mån
 • 3 år = 5 mån

Byggnadsämnesförbundet / Livsmedelsföretagen

 • Anställd 1 år = 5 mån

Stål&Metall/ Gruvorna

 • Anställd 1 år = 2 mån
 • Anställd 2 år = 3 mån
 • Anställd 3 år = 4 mån
 • Anställd 4 år = 5 mån

Fastigo

 • Föräldralön från första dagen 6 månader
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Jobbade gratis – stämmer sin man

  Efter fyra års äktenskap slutade mannen att betala lön för det arbete hans fru utförde i företaget. Nu stämmer kvinnan, med hjälp av facket, sin man på närmare 300 000 kronor.

 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.

 • Läs även...

  Facktopparna – så mycket tjänar de

  Facktopparna drar in storlöner. En genomgång visar att 13 fackchefer lyfter över 100 000 kronor i månaden. Unionens ordförande, Martin Linder, placerar sig högt upp på listan.