Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Så funkar LAS

Det finns många sätt som du kan lämna eller förlora ditt jobb på. Oftast gäller lagen om anställningsskydd, las. Så här funkar det.
Johanna Rovira Publicerad 29 november 2016, kl 13:58
Illustration: Anders Humlebo
Illustration: Anders Humlebo

1. Frivillig uppsägning
Du måste arbeta under uppsägningstiden som är minst en månad. Uppsägningstiden kan även regleras i avtal. Förhoppningsvis har du ett nytt jobb. Om inte blir du avstängd från a-kassan i 45 dagar utöver de obligatoriska sju karensdagarna innan du får ersättning – såvida du inte kan visa att du hade väldigt goda skäl för att sluta.


2. Du går direkt

Om du inte fått någon lön kan du sluta med omedelbar verkan. Fast om domstol finner att arbetsgivaren inte väsentligt åsidosatt sina åligganden mot dig kan du bli skadeståndsskyldig.


3. Provocerad till uppsägning
Om din chef genom hot, trakasserier eller manipulation förmår dig att säga upp dig själv, mot din vilja, kan uppsägningen ogiltigförklaras och du kan begära skadestånd. Det kan dock vara svårt att visa att den inte skedde frivilligt - anställda som anser sig ha blivit utsatta för provocerad uppsägning vinner sällan i domstol.


4. Vikariat går ut

Om du har varit anställd mer än tolv månader de senaste tre åren ska du få besked om att du inte får fortsätta minst en månad före att anställningstiden går ut.


5. Uppsagd provanställning

Arbetsgivaren måste underrätta dig och varsla ditt fack minst två veckor i förväg. Tyvärr kan du inte göra så mycket åt saken. Både arbetsgivaren och du själv har rätt att avsluta provanställningen utan att närmare ange skäl.


6. Uppsagd på grund av arbetsbrist
Det spelar ingen roll om det finns hur mycket som helst att göra – arbetsgivaren har rätt att organisera arbetet efter eget huvud, men måste visa att det finns ekonomiska eller organisatoriska skäl till arbetsbristen. Normalt gäller turordningsprincipen sist in först ut (se faktaruta). Du har sju dagars karens innan du får a-kassa och förtur till lediga tjänster på företaget i nio månader om du varit anställd minst tolv månader de senaste tre åren.


7. Uppsagd på grund av personliga skäl

Det kan till exempel röra sig om samarbetssvårigheter eller arbetsvägran. Arbetsgivaren måste motivera varför och det får inte vara något som arbetsgivaren känt till längre än två månader. Om uppsägningen beror på ”otillbörligt uppförande” blir du avstängd från a-kassan 45 dagar utöver de obligatoriska sju. 


8. Uppsagd vid 67 år

Du ska ha skriftligt besked minst en månad i förväg och har varken rätt till förtur eller a-kassa.


9. Avskedad

Om arbetsgivare anser att du gjort något riktigt grovt fel, till exempel begått brott mot arbetsgivaren avstängs du från a-kassan i 45 dagar utöver de sju karensdagarna – om du inte kan motbevisa arbetsgivaren.

Viktigt!

Oavsett hur du slutar på jobbet är det alltid bra att kontakta facket, som också har koll på om det finns särskilda avtal som gäller i stället för las (lagen om anställningsskydd).

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.