• LED-lampan blir allt vanligare i kontorsmiljöer. Foto: Big ideas/Colourbox

Så funkar LED-lampan

Publicerad 4 juli 2019, kl 10:02

Nej, tiden är inte ur led, tvärtom – den energismarta LED-belysningen håller på att ta över helt.

PÅVERKAN

➧ Dagsljus påverkar både produktivitet och hälsa, visar studier från Stressforskningsinstitutet. Trots det har många arbetsplatser i dag undermåligt ljus. På kontor och lager som helt saknar tillgång till dagsljus kan ny teknik som till exempel Smart LED, som ger ett dagsljusliknande ljus, skapa en bättre arbetsmiljö. Och spara energi.

LJUSET

➧ Hur mycket ljus en lampa ger anges i lumen (lm). En LED-lampa på 470 lumen lyser som en glödlampa på 40 W. Ljuset har även olika färgtemperaturer som anges i kelvin (K), där ett högre värde innebär ett kallare ljus. 2 700 K är vanligt på lampor i hemmiljö medan 4 000 K ger ett neutralvitt ljus och är vanligare på kontor.

MÅNGA FÖRDELAR

➧ Att ersätta en glödlampa med en LED-lampa ger en genomsnittlig energibesparing på 80 procent. En LED-lampa av hög kvalitet har en livslängd på upp till 15 000 timmar, jämfört med glödlampans 1 000 timmar och lågenergilampans 10 000 timmar. LED-lampor innehåller inga skadliga ämnen som bly eller kvicksilver, de går att tända och släcka ofta och tänds direkt, även i kyla.

NOBELPRISBELÖNT

➧ Tre japanska forskare belönades med 2014 års Nobelpris i fysik för att ha uppfunnit den blå lysdioden (LED). Röda och gröna dioder hade funnits sedan 1920-talet, men utan det blå ljuset kunde inte vitt ljus skapas. När pristagarna i början av 1990-talet lyckades få ut de blå strålarna revolutionerades belysningstekniken från grunden.

TEKNIKEN

➧ LED står för Light Emitting Diode, vilket betyder lysdiod. Dioden är inte större än ett sandkorn och har ingen glödtråd utan alstrar ljus när ström leds genom en halvledare.

SMART LED

➧ Med smarta lampor avses oftast LED-lampor med dimmerfunktion som går att styra efter humör, smak och tid på dygnet. De kan också ha inbyggd närvarosensor.

Enligt Energimyndigheten drar styrbara lampor aningen mer el än vanliga LED-lampor.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Facken kritiska till bantad föreskrift

  Rehabilitering är struket i den reviderade arbetsmiljöföreskrift om arbetsanpassning som ska spikas efter sommaren. Facken är mycket skeptiska till föreskriften och menar att de inte fått gehör från Arbetsmiljöverket för sina farhågor.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.