Annons
 • Foto: Illustration: Mattias Käll

Så funkar rampfeber

Publicerad 28 september 2017, kl 07:00

Vissa älskar att vara i fokus, för andra är det en skräck. Här är allt du behöver veta om rädslan över att stå i rampljuset.

SOCIAL FOBI

Det handlar om en ångeststörning där man känner obehag eller rädsla i sociala situationer. Om man bara får ångest i vissa situationer – som inför ett föredrag – har man en specifik social fobi.

DET HÄNDER I KROPPEN

När vi känner oss hotade går vårt stressystem i gång. Det är viktigt för att vi ska kunna hantera hot genom att slåss eller fly och överleva en farlig situation. Då utsöndras hormoner som gör blodgenomströmningen till musklerna och hjärnan snabbare, pulsen ökar och vi andas fortare. Problemet är att det även händer vid inbillade hot, som vid scenskräck.

SYMPTOM

Att man rodnar, blir darrig, får svårt att andas, blir illamående och yr och tror att man ska svimma är några av de symptom man kan uppleva.

UTBREDD RÄDSLA

Rampfeber är en av våra vanligaste rädslor. Nära 70 procent uppger att de blir nervösa när de ska prata inför en folksamling. Var tredje av dessa känner stark oro och ångest. Ungefär en fjärdedel upplever situationen så påfrestande att de gör allt för att undvika den.

VARNINGSSIGNALER

Om du börjar undvika möten där du måste säga något, får kraftiga symptom när du ska börja tala och scenskräcken hindrar dig från att nå dina mål kan det vara läge att söka professionell hjälp.

DÄRFÖR BLIR VI RÄDDA

Rädslan för att tala inför andra hör sannolikt ihop med vår biologiska utveckling. Vi har alltid varit beroende av samarbete och acceptans för att överleva. Därför kan vi ha en nedärvd rädsla i oss för att bli kritiskt granskade och riskera att bli sedda som odugliga.

STÖD & HJÄLP

Att söka hjälp hos en psykolog kan vara ett sätt. Det finns också talarskolor och kurser där du övar på att uppträda inför andra. Naturläkemedel med johannesört kan göra dig mer lugn och avslappnad.

Se dina framträdanden som en övning där du gör ditt bästa. Jämför dig inte med andra.

Öva genom att bestämma att du alltid ska säga något på möten. Tänk positivt och peppa dig själv. Kom ihåg att även erfarna skådespelare kan uppleva rampfeber.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Många unga mår dåligt på jobbet

  Många mår dåligt när de går till jobbet. Störst är problemet bland yngre. Ingen vet exakt vad det beror på, men stressigare arbetsplatser kan vara en förklaring.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

 • Läs även...

  Hövlighet kan minska sjukfrånvaron

  Ett otrevligt och respektlöst beteende tycks ha blivit vanligare i arbetslivet. För att ta reda på hur stort problemet är, och försöka hitta metoder som kan stävja det, inleds en stor studie.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.