Annons
Annons
  • I en startup är tiden mellan idé och genomförande ofta kort. Foto: RDomino/Colourbox

Så funkar startups

Publicerad 12 april 2017, kl 09:57

Den nya tidens affärsmodell. Här är allt du behöver veta om startups.

Läs mer: Imagimob - startup med flyt

ORDET startups började poppa upp under IT-boomen på 1990-talet. Det är ett samlingsnamn för innovativa företag eller projekt som ännu inte är etablerade på marknaden, men som har chans att växa snabbt. En startup har ännu inga eller väldigt få kunder, men försöker förstå vad människor kommer att efterfråga i framtiden.

KORTA BESLUTSVÄGAR. I ett traditionellt företag kan det ta lång tid att genomföra en idé. I en startup är tiden mellan idé och genomförande ofta kort.

UNGA OCH ENGAGERADE. Startups drivs ofta av yngre personer med engagemang och visioner och som ser jobbet som en livsstil. Belöningen är bland annat stort inflytande och – om idén lyckas – mycket pengar.

HÖG RISK. De flesta startups överlever inte. Men en startup kan ha stor potential om idén blir verklighet. Den måste vara designad för stor tillväxt, exempelvis en app som miljontals människor världen över är beredda att betala för. Då kan den ge stor vinst.

FACEBOOK, TWITTER, GOOGLE, SPOTIFY, DROPBOX OCH KLARNA är exempel på startups som lyckats.

SVERIGE ÄR INTE STORT NOG. En startup siktar ofta på att nå en global marknad.

TEKNIKEN ÄR AVGÖRANDE. Startups använder sig ofta av ny teknik, exempelvis för att bygga en hemsida eller smart app. En anledning till det är att det ofta kostar mindre pengar att lansera en app än att sätta i gång med exempelvis gruvbrytning. IT-baserade tjänster och produkter går också lättare att sälja över hela världen.

PENGAR ÄR INTE ALLT. Många som drar i gång en startup hoppas förstås att deras produkt eller tjänst blir framgångsrik. Men det är inte enbart pengar som lockar, utan också kreativiteten, nytänkandet och känslan av att bidra med något värdefullt. En startup fokuserar på vad människor skulle kunna tänka sig att betala för i framtiden.

SILICON VALLEY i USA betraktas ofta som världens startupmecka.

FÖRÄNDRAR VÄRLDEN. En traditionell entreprenör verkar på en marknad som redan finns. En startup har i stället ofta potential att förändra marknaden. Ett exempel är Netflix, som bidrog till att ta död på hyrvideomarknaden.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb