Så funkar Trygghetsrådet TRR

Publicerad 17 oktober 2018, kl 20:52

Har företaget kollektivavtal har du ett extra skydd om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Trygghetsrådet, TRR, hjälper tjänstemän i privat sektor att få nytt jobb.

1. För att få stöd behöver du inte vara med i facket, men du måste ha jobbat minst tolv månader sammanhängande, inklusive uppsägningstid.

2. Du måste dessutom ha haft en tillsvidaretjänst på minst 16 timmar i veckan och blivit uppsagd på minst 20 procent.

3. Stödet består av två delar: rådgivning och avgångsersättning.

 

Rådgivningen ska hjälpa dig att hitta nytt jobb, studera eller starta eget. Det kan vara genom kurser, seminarier eller andra aktiviteter. Nio av tio aktivt jobbsökande på TRR får nytt jobb inom 7–8 månader. Av dessa får 72 procent fast jobb.

Dessutom kan du som ...

➧ tjänat över 27 100 kronor i lön

➧ är över 40 år

➧ har arbetat minst fem år (på ett TRR-anslutet företag)

➧ är arbetssökande minst 20 procent

➧ är inskriven på Arbetsförmedlingen

... få tillgång till AGE (avgångsersättning, som fyller ut a-kassan).

AGE betalas ut mellan 130 och 390 dagar beroende på hur gammal du är (upphör dock månaden innan du fyller 65 år) och hur mycket du tjänade när du blev uppsagd.

Trygghetsrådet

 35 000 företag i privat sektor är anslutna till TRR, som även stöder arbetsgivare och förtroendevalda. Finns på ett 40-tal platser i Sverige.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen föreslår rullande arbetsförmedling

  Unionen i Norrbotten tror att Arbetsförmedlingens neddragningar kan få förödande konsekvenser för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Nu föreslås att bussar med arbetsförmedlare regelbundet besöker mindre orter.

 • Läs även...

  Barn drabbas inte när föräldrar förlorar jobb

  När en arbetsplats läggs ner leder det inte bara till ökad risk för arbetslöshet bland dem som blir av med jobbet. De drabbas även av lägre inkomst, fler skilsmässor och sämre hälsa än andra. Men det drabbar inte deras barn. Det visar en ny rapport från IFAU.

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.