• Foto: Colourbox

Så funkar Trygghetsrådet TRR

Publicerad 17 oktober 2018, kl 20:52

Har företaget kollektivavtal har du ett extra skydd om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Trygghetsrådet, TRR, hjälper tjänstemän i privat sektor att få nytt jobb.

1. För att få stöd behöver du inte vara med i facket, men du måste ha jobbat minst tolv månader sammanhängande, inklusive uppsägningstid.

2. Du måste dessutom ha haft en tillsvidaretjänst på minst 16 timmar i veckan och blivit uppsagd på minst 20 procent.

3. Stödet består av två delar: rådgivning och avgångsersättning.

 

Rådgivningen ska hjälpa dig att hitta nytt jobb, studera eller starta eget. Det kan vara genom kurser, seminarier eller andra aktiviteter. Nio av tio aktivt jobbsökande på TRR får nytt jobb inom 7–8 månader. Av dessa får 72 procent fast jobb.

Dessutom kan du som ...

➧ tjänat över 27 100 kronor i lön

➧ är över 40 år

➧ har arbetat minst fem år (på ett TRR-anslutet företag)

➧ är arbetssökande minst 20 procent

➧ är inskriven på Arbetsförmedlingen

... få tillgång till AGE (avgångsersättning, som fyller ut a-kassan).

AGE betalas ut mellan 130 och 390 dagar beroende på hur gammal du är (upphör dock månaden innan du fyller 65 år) och hur mycket du tjänade när du blev uppsagd.

Trygghetsrådet

 35 000 företag i privat sektor är anslutna till TRR, som även stöder arbetsgivare och förtroendevalda. Finns på ett 40-tal platser i Sverige.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  A-kassor slåss om medlemmar

  Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.