Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Så funkar Trygghetsrådet TRR

Publicerad 17 oktober 2018, kl 20:52

Har företaget kollektivavtal har du ett extra skydd om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Trygghetsrådet, TRR, hjälper tjänstemän i privat sektor att få nytt jobb.

1. För att få stöd behöver du inte vara med i facket, men du måste ha jobbat minst tolv månader sammanhängande, inklusive uppsägningstid.

2. Du måste dessutom ha haft en tillsvidaretjänst på minst 16 timmar i veckan och blivit uppsagd på minst 20 procent.

3. Stödet består av två delar: rådgivning och avgångsersättning.

 

Rådgivningen ska hjälpa dig att hitta nytt jobb, studera eller starta eget. Det kan vara genom kurser, seminarier eller andra aktiviteter. Nio av tio aktivt jobbsökande på TRR får nytt jobb inom 7–8 månader. Av dessa får 72 procent fast jobb.

Dessutom kan du som ...

➧ tjänat över 27 100 kronor i lön

➧ är över 40 år

➧ har arbetat minst fem år (på ett TRR-anslutet företag)

➧ är arbetssökande minst 20 procent

➧ är inskriven på Arbetsförmedlingen

... få tillgång till AGE (avgångsersättning, som fyller ut a-kassan).

AGE betalas ut mellan 130 och 390 dagar beroende på hur gammal du är (upphör dock månaden innan du fyller 65 år) och hur mycket du tjänade när du blev uppsagd.

Trygghetsrådet

 35 000 företag i privat sektor är anslutna till TRR, som även stöder arbetsgivare och förtroendevalda. Finns på ett 40-tal platser i Sverige.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Fortsatt höjd a-kassa

  Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.

 • Läs även...

  Efter höjningen - så mycket mer får en arbetslös i a-kassa

  Den tillfälliga höjningen av a-kassan ger en arbetslös flera tusenlappar mer i månaden. Det håller igång Sveriges ekonomi och ger högre skatteintäkter. Nu höjs flera röster för att behålla höjningen även efter pandemin.