Annons
 • Foto: Colourbox

Så gör du om du skadar dig på jobbet

Publicerad 23 september 2015, kl 16:27

Att bli skadad på jobbet är krångligt. Ett antal myndigheter vill veta att du råkat illa ut för statistikens skull och andra myndigheter vill utreda din skada för att bedöma om du har rätt till någon ersättning eller inte.

Försäkringskassan
Om du skadar dig eller blir sjuk av jobbet ska arbetsgivaren informeras. En anmälan ska därefter skickas in till Försäkringskassan och till skyddsombudet om det finns ett sådant. Arbetsgivaren är också skyldig att utreda varför olyckan skedde och jobba för att samma sak inte händer igen.

Arbetsmiljöverket
Om du råkar ut för en alvarlig olycka är det Arbetsmiljöverket som ska ha en anmälan. Myndigheten får även uppgifter om arbetsskador från Försäkringskassan som ligger till grund för Sveriges arbetsskadestatistik.

Ansök om ersättning
För att få ersättning för din arbetsskada räcker det inte med att skicka en anmälan till Försäkringskassan. Du måste även skicka en ansökan om ersättning till myndigheten.
Efter anmälningen startas en utredning som går igenom ifall du exempelvis förlorat arbetsinkomst eller behöver extra hjälpmedel till följd av skadan.

Ersättning genom kollektivavtal
Om du har kollektivavtal omfattas du kanske av en kompletterande trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Den administreras av AFA försäkring och även hit krävs det en separat anmälan. Och även om Försäkringskassan har godkänt din arbetsskada är det inte säkert att AFA försäkring gör det per automatik.  

Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Champagnekork i ögat kan vara arbetsskada

  En champagneflaska exploderade och korken flög upp i ögat på en kabinanställd. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och skyddsombudet vill se en utredning om vad som hände.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Damhockeyn kräver bättre villkor

  De kvinnliga ishockeyspelarna har betydligt sämre villkor än de manliga. Nu går de samman och organiserar sig för att förbättra situationen.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

 • Läs även...

  Högre risk att äldre är sjukskrivna länge

  Risken för att du som 56-plussare är borta från jobbet på grund av sjukdom eller arbetsskada är betydligt högre än för yngre personer. Det visar en ny rapport från AFA-försäkring.

 • Läs även...

  Chefer åtalas för björnattack

  Den före detta vd:n vid Orsa Rovdjurspark åtalas tillsammans med en tidigare parkchef för arbetsplatsolyckan då en anställd djurvårdare dödades av en björn. Huvudförhandlingen för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, inleds i vår.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.