Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Så gör du om du skadar dig på jobbet

Publicerad 23 september 2015, kl 16:27

Att bli skadad på jobbet är krångligt. Ett antal myndigheter vill veta att du råkat illa ut för statistikens skull och andra myndigheter vill utreda din skada för att bedöma om du har rätt till någon ersättning eller inte.

Försäkringskassan
Om du skadar dig eller blir sjuk av jobbet ska arbetsgivaren informeras. En anmälan ska därefter skickas in till Försäkringskassan och till skyddsombudet om det finns ett sådant. Arbetsgivaren är också skyldig att utreda varför olyckan skedde och jobba för att samma sak inte händer igen.

Arbetsmiljöverket
Om du råkar ut för en alvarlig olycka är det Arbetsmiljöverket som ska ha en anmälan. Myndigheten får även uppgifter om arbetsskador från Försäkringskassan som ligger till grund för Sveriges arbetsskadestatistik.

Ansök om ersättning
För att få ersättning för din arbetsskada räcker det inte med att skicka en anmälan till Försäkringskassan. Du måste även skicka en ansökan om ersättning till myndigheten.
Efter anmälningen startas en utredning som går igenom ifall du exempelvis förlorat arbetsinkomst eller behöver extra hjälpmedel till följd av skadan.

Ersättning genom kollektivavtal
Om du har kollektivavtal omfattas du kanske av en kompletterande trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Den administreras av AFA försäkring och även hit krävs det en separat anmälan. Och även om Försäkringskassan har godkänt din arbetsskada är det inte säkert att AFA försäkring gör det per automatik.  

Lediga jobb
 • Läs även...

  Smittbärarpenning: Slopat krav på läkarintyg

  Försäkringskassan slopar kravet på läkarintyg för smittbärarpenning vid corona. Men en läkare måste fortfarande fatta beslutet om att du inte får jobba.

 • Läs även...

  Slopat karensavdrag förlängs

  Efter en lugnare sommar har ansökningarna om ersättning för karensavdrag återigen slagit i höjden. Nu har regeringen beslutat att förlänga stödet till april nästa år och höjer ersättningsbeloppet.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Jobbade 464 timmar extra - utan betalning

  Arkitekten hade en deltidstjänst men beordrades att jobba heltid. De 464 timmarna som hon jobbade extra fick hon aldrig kompensation för och nu stämmer Unionen ingenjörsbyrån.

 • Läs även...

  Hockeydamerna får kollektivavtal

  Alla spelare i högsta ligan kommer från och med oktober att kunna få ersättning om de skadar sig på isen. Damhockeyn har fått ett historiskt kollektivavtal på plats.

 • Läs även...

  Kvinnor oftare sjukskrivna

  Kvinnor med psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent mer än män, trots att läkaren gjort samma bedömning av arbetsförmågan. Det visar en rapport från Riksrevisionen.

 • Läs även...

  Många missar ersättning vid arbetsskada

  Om du råkar ut för sjukdom eller en olycka kopplat till jobbet måste du själv ansöka om ersättning. Men det är det få som vet om och många går därför miste om ersättning de har rätt till.

 • Läs även...

  Tobias Forsbergs liv förändrades på ett ögonblick

  Hockeyspelaren Tobias Forsbergs karriär fick ett abrupt slut under en match för två år sedan. Livet sedan dess har varit en mental resa och jakt på en ny identitet.

 • Läs även...

  Nytt avtal ändrar kraven vid arbetssjukdom

  Förutom mer pengar i fickan för de anställda fick facken inom industrin även igenom en del anpassningar i Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada. Bland annat slopas kravet att den anställda själv ska bevisa att det är arbetsgivaren som vållat en arbetssjukdom.