Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Så gör du om du skadar dig på jobbet

Publicerad 23 september 2015, kl 16:27

Att bli skadad på jobbet är krångligt. Ett antal myndigheter vill veta att du råkat illa ut för statistikens skull och andra myndigheter vill utreda din skada för att bedöma om du har rätt till någon ersättning eller inte.

Försäkringskassan
Om du skadar dig eller blir sjuk av jobbet ska arbetsgivaren informeras. En anmälan ska därefter skickas in till Försäkringskassan och till skyddsombudet om det finns ett sådant. Arbetsgivaren är också skyldig att utreda varför olyckan skedde och jobba för att samma sak inte händer igen.

Arbetsmiljöverket
Om du råkar ut för en alvarlig olycka är det Arbetsmiljöverket som ska ha en anmälan. Myndigheten får även uppgifter om arbetsskador från Försäkringskassan som ligger till grund för Sveriges arbetsskadestatistik.

Ansök om ersättning
För att få ersättning för din arbetsskada räcker det inte med att skicka en anmälan till Försäkringskassan. Du måste även skicka en ansökan om ersättning till myndigheten.
Efter anmälningen startas en utredning som går igenom ifall du exempelvis förlorat arbetsinkomst eller behöver extra hjälpmedel till följd av skadan.

Ersättning genom kollektivavtal
Om du har kollektivavtal omfattas du kanske av en kompletterande trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Den administreras av AFA försäkring och även hit krävs det en separat anmälan. Och även om Försäkringskassan har godkänt din arbetsskada är det inte säkert att AFA försäkring gör det per automatik.  

Lediga jobb
 • Läs även...

  Utköp av förtroendevalda oroar Unionen

  Att företag betalar för att bli av med skickliga förtroendevalda kränker föreningsrätten. Även om omfattningen inte är alarmerande, enligt en ny undersökning från Unionen, är det illa nog att det ens förekommer, menar förbundet.

 • Läs även...

  Hockeydamerna får kollektivavtal

  Alla spelare i högsta ligan kommer från och med oktober att kunna få ersättning om de skadar sig på isen. Damhockeyn har fått ett historiskt kollektivavtal på plats.

 • Läs även...

  Kvinnor oftare sjukskrivna

  Kvinnor med psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent mer än män, trots att läkaren gjort samma bedömning av arbetsförmågan. Det visar en rapport från Riksrevisionen.