• Foto: Colourbox

Så gör du om du skadar dig på jobbet

Publicerad 23 september 2015, kl 16:27

Att bli skadad på jobbet är krångligt. Ett antal myndigheter vill veta att du råkat illa ut för statistikens skull och andra myndigheter vill utreda din skada för att bedöma om du har rätt till någon ersättning eller inte.

Försäkringskassan
Om du skadar dig eller blir sjuk av jobbet ska arbetsgivaren informeras. En anmälan ska därefter skickas in till Försäkringskassan och till skyddsombudet om det finns ett sådant. Arbetsgivaren är också skyldig att utreda varför olyckan skedde och jobba för att samma sak inte händer igen.

Arbetsmiljöverket
Om du råkar ut för en alvarlig olycka är det Arbetsmiljöverket som ska ha en anmälan. Myndigheten får även uppgifter om arbetsskador från Försäkringskassan som ligger till grund för Sveriges arbetsskadestatistik.

Ansök om ersättning
För att få ersättning för din arbetsskada räcker det inte med att skicka en anmälan till Försäkringskassan. Du måste även skicka en ansökan om ersättning till myndigheten.
Efter anmälningen startas en utredning som går igenom ifall du exempelvis förlorat arbetsinkomst eller behöver extra hjälpmedel till följd av skadan.

Ersättning genom kollektivavtal
Om du har kollektivavtal omfattas du kanske av en kompletterande trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Den administreras av AFA försäkring och även hit krävs det en separat anmälan. Och även om Försäkringskassan har godkänt din arbetsskada är det inte säkert att AFA försäkring gör det per automatik.  

Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.