• Har du en kollega som alltid verkar ha för mycket att göra? Foto: Colourbox.com

Så hanterar du en ständigt stressad kollega

Publicerad 3 oktober 2018, kl 13:27

Vi känner alla människor som ständigt verkar vara stressade, som säger att de är begravda i arbete, överbelastade med olika projekt och inte kan avvara en minut. Sådana kollegor kan vara svåra att samarbeta med - men förmodligen har du inget val.

Oavsett om du blir irriterad på eller känner sympati för dina jäktade kollegor följer här några tips på hur du underlättar samarbetet med dem.

Fördöm inte

Din kollega kanske utrycker stress på ett annat sätt än du, men det är inte nödvändigtvis ett dåligt karaktärsdrag. Försök att tänka på din kollegas humör som en egenskap och inte som ett problem.

Bekräfta din stressade kollega

Det är viktigt att en stressade person känner sig sedd och hörd. Du kan säga något som ”Jag såg att du arbetade sent i går kväll och det var inte första gången. Hur är det med dig?” När din kollega har berättat att hen känner sig stressad kan du säga ”Det måste vara jobbigt”. Då kan ni båda lämna ämnet och ägna er åt annat. Men tänk på att inte göra din kollega upprörd med kommentarer som ”Jag förstår inte hur du står ut!”

Förbättra din kollegas självbild med beröm

Ett av de bästa sätten att lugna en person är att ge beröm. En stressad person känner ofta att hen saknar kontroll, är inkompetent och inte är respekterad. Att berömma en kollegas arbetsprestation ger personen en alternativ självbild av att vara en kunnig och positiv yrkesperson. Ta upp något specifikt. Du kan till exempel säga ”Din presentation förra veckan var verkligen bra. Du var så lugn och samlad. Klienterna blev imponerade”.

Erbjud dig att hjälpa till

En annan strategi är att erbjuda sitt stöd. Fråga om du kan göra något för att hjälpa till. Det får din stressade kollega att känna sig mindre ensam.

Ge inte för mycket information

Skriv kortare mejl, dela upp en förfrågan i flera delar och föreslå att din kollega delar upp sitt arbete i mer hanterbara bitar.

Be om ett förtydligande

Om du oroar dig för din arbetskamrats hälsa, be om att få mer detaljerad information. Fråga ”På en skala från ett till tio, hur oroad bör jag vara över din stressnivå?” Svaret blir kanske fem. Då behöver du inte ringa efter en ambulans.

Ta avstånd

Stress kan vara smittsamt, så ta reda på hur du själv påverkas av din kollega. Om en person dränerar dig på energi måste du ibland skaffa distans till personen och begränsa kontakten. Om det inte går därför att ni arbetar på samma avdelning eller med samma projekt – försök att se positivt på situationen

 

Tipsen är hämtade från Harvard Business Reviews artikel ”How to work with someone who’s always stressed out”.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Hövlighet kan minska sjukfrånvaron

  Ett otrevligt och respektlöst beteende tycks ha blivit vanligare i arbetslivet. För att ta reda på hur stort problemet är, och försöka hitta metoder som kan stävja det, inleds en stor studie.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.