Annons
 • Har du en kollega som alltid verkar ha för mycket att göra? Foto: Colourbox.com

Så hanterar du en ständigt stressad kollega

Publicerad 3 oktober 2018, kl 13:27

Vi känner alla människor som ständigt verkar vara stressade, som säger att de är begravda i arbete, överbelastade med olika projekt och inte kan avvara en minut. Sådana kollegor kan vara svåra att samarbeta med - men förmodligen har du inget val.

Oavsett om du blir irriterad på eller känner sympati för dina jäktade kollegor följer här några tips på hur du underlättar samarbetet med dem.

Fördöm inte

Din kollega kanske utrycker stress på ett annat sätt än du, men det är inte nödvändigtvis ett dåligt karaktärsdrag. Försök att tänka på din kollegas humör som en egenskap och inte som ett problem.

Bekräfta din stressade kollega

Det är viktigt att en stressade person känner sig sedd och hörd. Du kan säga något som ”Jag såg att du arbetade sent i går kväll och det var inte första gången. Hur är det med dig?” När din kollega har berättat att hen känner sig stressad kan du säga ”Det måste vara jobbigt”. Då kan ni båda lämna ämnet och ägna er åt annat. Men tänk på att inte göra din kollega upprörd med kommentarer som ”Jag förstår inte hur du står ut!”

Förbättra din kollegas självbild med beröm

Ett av de bästa sätten att lugna en person är att ge beröm. En stressad person känner ofta att hen saknar kontroll, är inkompetent och inte är respekterad. Att berömma en kollegas arbetsprestation ger personen en alternativ självbild av att vara en kunnig och positiv yrkesperson. Ta upp något specifikt. Du kan till exempel säga ”Din presentation förra veckan var verkligen bra. Du var så lugn och samlad. Klienterna blev imponerade”.

Erbjud dig att hjälpa till

En annan strategi är att erbjuda sitt stöd. Fråga om du kan göra något för att hjälpa till. Det får din stressade kollega att känna sig mindre ensam.

Ge inte för mycket information

Skriv kortare mejl, dela upp en förfrågan i flera delar och föreslå att din kollega delar upp sitt arbete i mer hanterbara bitar.

Be om ett förtydligande

Om du oroar dig för din arbetskamrats hälsa, be om att få mer detaljerad information. Fråga ”På en skala från ett till tio, hur oroad bör jag vara över din stressnivå?” Svaret blir kanske fem. Då behöver du inte ringa efter en ambulans.

Ta avstånd

Stress kan vara smittsamt, så ta reda på hur du själv påverkas av din kollega. Om en person dränerar dig på energi måste du ibland skaffa distans till personen och begränsa kontakten. Om det inte går därför att ni arbetar på samma avdelning eller med samma projekt – försök att se positivt på situationen

 

Tipsen är hämtade från Harvard Business Reviews artikel ”How to work with someone who’s always stressed out”.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.