• Det går ofta bättre än man tror att umgås och ha kul tillsammans med jobbarkompisarna även på distans. Foto: Shuttertsock

Så har du kul med kollegorna på distans

Publicerad 24 april 2020, kl 11:48

Hur umgås man när hela arbetsgruppen befinner sig på olika adresser? Unionenmedlemmar på Lärarförbundet har digital after work med bingo och quiz för att hålla kontakten. Och på TRR fikar kollegorna tillsammans och följer varandras aktiviteter i en app.

– Till en början var det lite sisådär att umgås digitalt men vi blir hela tiden bättre och bättre på det. I stället för att ringa varandra videochattar vi. Då ser man varandra och det känns mer som att man umgås, säger Malin Jonsson som är ombudsman på Lärarförbundets regionala kontor i Falun.

Malin Jonsson upplever att det vardagliga småpratet försvinner när man inte längre träffar sina kollegor dagligen. Arbetet tar ibland lite längre tid eftersom det inte är lika enkelt att kommunicera med varandra. På hennes arbetsplats är de nio personer och de har numera en inplanerad digital fika varje dag. 

Redan före coronaepedemin hade arbetsgruppen planerat för en after work. De insåg att det skulle bli svårt att genomföra den på grund av det rådande läget. Men i stället för att ställa in den kom de tillsammans på att den skulle genomföras digitalt. I deras gruppchatt diskuterade de hur den digitala after worken skulle gå till och alla fick komma med förslag. 

– Då kom idéen om att vi skulle ha ett bingo upp. Alla blir tilldelade bingobrickor och en person läser upp siffror. Får man bingo så får man välja ett pris. Det kommer även att hållas ett quiz under kvällen som presenteras genom en Powerpoint som delas med alla, säger Malin Jonsson.

Jan Paulusz arbetar med sociala medier på TRR och har även han arbetat hemifrån sedan några veckor tillbaka. Han upplever inte att det är några svårigheter att umgås kollegor emellan trots att man inte längre träffas dagligen. 

– Vi har en digital fika varje dag och jag tror att många upplever att man får en bättre kontakt nu. Man får komma in mer på det privata med videosamtalen, vilket gör att man kommer närmare varandra, säger Jan Paulusz.

Han ser många fördelar med att arbeta hemifrån. Han får mer tid till familjen, en ökad flexibilitet och effektivitet i sitt arbete. Men han kan dock sakna att åka till kontoret och att träffa kollegorna. 

– Vi har flera avstämningar varje vecka om hur vi mår och hur vår arbetsbelastning ser ut. Det kan vara svårt att se när man inte träffas fysiskt. Därför är det viktigt att prata med varandra om sådant som inte är jobbrelaterat så att ingen känner sig ensam eller bortkopplad, säger Jan Paulusz. 

På arbetsplatsen har de även en utmaning där de med hjälp av en app mäter deras aktivitet, vilket skapar motivation att röra på sig. Utmaningen var planerad sedan tidigare men passar nu väldigt bra och de kan följa varandras aktiviteter i appen.

– Det får oss att röra på oss mer, något som kanske är extra viktigt nu när många blir sittande hemma i sitt distansarbete, säger Jan Paulusz.

Tips på digitalt umgänge!

 • Fika eller after worka tillsammans. Det går faktiskt utmärkt trots att ni sitter vid varsin dator.
 • Klä ut eller upp er. Lätta upp stämningen genom att sätta på er varsin hatt eller annat kul attribut. Eller varför inte piffa till er som att ni skulle på en verklig after work?
 • Träna tillsammans. Skicka mejl när ni går och tränar och peppa varandra, eller bestäm en tid när ni tränar samtidigt – fast på olika håll.
 • Ordna quiz, bingo eller någon annan social lek eller tävling.
 • Dela med er av roliga klipp och giphar som ni ser på Youtube och i sociala medier.
Amanda Allgren
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Hövlighet kan minska sjukfrånvaron

  Ett otrevligt och respektlöst beteende tycks ha blivit vanligare i arbetslivet. För att ta reda på hur stort problemet är, och försöka hitta metoder som kan stävja det, inleds en stor studie.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.