• Svenska Kustbevakningens båt Poseidon på räddningsuppdrag i juni i år, då 77 flyktingar räddades utanför Malta. Foto: KBV 001 Poseidon / KUSTBEVAKNINGEN

Så hjälper du dem som flyr

Publicerad 4 september 2015, kl 14:54

Trots att flyktingströmmarna över Medelhavet inte är något nytt fenomen har stödet från omvärlden eskalerat den senaste veckan. Inte minst sedan bilden på den drunknade treåringen Aylan Kurdi fastnade på våra näthinnor.

Sedan kriget i Syrien startade har miljoner människor flytt över Medelhavet. Vissa har klarat sig. Andra inte. Men försöken att ta sig in över EU:s gränser tar inte slut på en italiensk eller grekisk strand. Även om du är en av dem som överlever en nattsvart färd på en överfull båt väntar ännu en prövning, rätten till asyl.

På en båt som kantrar eller är på väg att sjunka är det de simkunniga och fysiskt starka som klarar sig. Abdullah Kurdi överlevde. Det gjorde dock inte hans söner, treåriga Aylan och femåriga Galip. Inte heller deras mamma Rehan. Abdullah Kurdi tappade greppet om sina familjemedlemmars händer och de syriska pojkarnas kroppar spolades upp på en strand i Turkiet.

Många såg bilderna på de döda barnkropparna och kände sig maktlösa. Många kände att något måste göras. De senaste dagarna har flera insamlingar slagit rekord och samlat in mångmiljonbelopp samtidigt som medborgare sätter press på sina politiker för att ta emot fler flyktingar.

Men mer pengar behövs. Här är exempel på initiativ från såväl företag, privatpersoner som biståndsorganisationer och tips på hur du kan dra ditt strå till stacken.

Unionen 

I går, torsdag, skrev Unionen på sin Facebook att anställda inom förbundet samlat in över 10 000 kronor på bara några timmar efter att en medarbetare dragit igång en intern insamling till UNHCR:s arbete med flyktingsituationen vid Medelhavet. Samtidigt uppmanar Unionen dig och dina kollegor att göra det samma: ”Använd intranät, anslagstavlor, fikabord, e-post, rörpost – tillsammans kan vi hjälpa människor som har förlorat allt.”

Vi gör vad vi kan

En grupp privatpersoner som gått ihop för att hjälpa syrier som flyr med båt till den grekiska ön Lesbos. ”Vi gör detta helt ideellt, helt enkelt därför att vi inte står ut med att inte göra något.” Hemsidan som kom upp så sent som i onsdags, hade redan på torsdagskvällen passerat fem miljoner insamlade kronor, tack vare bidrag från såväl privatpersoner som företag.

Så bidrar du: Swisha valfritt belopp till 0702-093 303 (insamlingsansvarig: Ulrika Schreil) eller sätt in valfri summa på SEB-konto: 5694 05 824 28

B3IT Connexions

IT-företaget vars vd, Jonas Elgquist, beslutade att prioritera flyktingar från Syrien efter att ha sett bilden på den treåriga Aylan Kurdi. Därför skänker företaget 400 000 kronor som egentligen var avsedda för en företagsresa till Rom.

– Jag är pappa och har små barn. Jag blev extremt berörd när jag såg den där bilden i går. Det var lite av ett uppvaknande för oss, säger Jonas Elgquist till Aftonbladet.

Volontär för ensamkommande flyktingbarn

– Stockholm stad har vid sina verksamheter för ensamkommande flyktingungdomar även volontärverksamhet. Som volontär är du med och introducerar en ensamkommande ungdom i det svenska samhället, till exempel genom att delta i fritidsverksamheter eller hjälpa till med läxor.

”Som volontär är det önskvärt att du kan träffa ungdomen varannan vecka. Uppdragstiden är på minst ett år med möjlighet till förlängning. Oftast träffas man på kvällar eller helger. Vi matchar ungdomarna till de volontärer som är intresserade.”

Läs mer och anmäl ditt intresse för att bli volontär.

#jagvillhjälpa 

Röda Korsets och Expressens insats för att hjälpa utsatta i den pågående flyktingkatastrofen. Hashtaggen låg på femte trendplats på Twitter i Sverige under fredagsförmiddagen. (Efter #guldstrid #WILD #HappyBirthdayBeyonce och #Merkel.)

Röda Korset är på plats och hjälper flyktingarna med bland annat första hjälpen, mat och vatten samt att ordna transport till sjukhus. De hjälper även till att återförena familjer som kommit ifrån varandra under flykten. På Röda Korsets hemsida kan du läsa mer om hur organisationen tycker att EU bör agera.

(Röda Korset ordnar även läxhjälp för ensamkommande flyktingbarn med hjälp av volontärer.)

Så bidrar du: Sms:a AKUT FLYKT till 72 900 och skänk 100 kr till människor på flykt. Eller Swisha valfritt belopp till 123 555 7764.

Radiohjälpen

– har samlade in två miljoner kronor under torsdagen, vilket är den högsta summan organisationen fått in under en insamling hittills, enligt Ekot. Inte ens efter tsunamikatastrofen skänkte Sveriges befolkning lika mycket pengar som nu.

Så bidrar du: SMS:A FLYKT till 729 99 för att skänka 100 kronor. Eller swischa valfritt belopp tilll 9019506 meddelande FLYKT.

Rädda barnen

Rädda barnen ber om din hjälp genom att bli månadsgivare eller skänka engångsbelopp.” Vi önskar att vi slapp be om din hjälp. Att den inte behövdes. Men just nu behövs den mer än någonsin. 30 miljoner barn är på flykt i världen och de behöver vårt stöd” skriver Rädda Barnen på sin hemsida.

Så blir du månadsgivare.

Läs mer - Bukowskisanställd startar insamling.

Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.