Annons
 • Det finns försäkringar för de flesta tillfällen i arbetslivet. Som facklig representant kan du vara till stor hjälp genom att ha koll på dem. Foto: Colourbox

Så hjälper du kollegan som blir sjuk

Publicerad 15 november 2019, kl 09:32 Uppdaterad 20 november 2019, kl 13:55

Som facklig representant har du mycket att hålla reda på. Kollegor kan bli sjuka, skada sig, sägas upp eller bli föräldrar. Men det finns riktlinjer att förhålla sig till. Så här gör du!

Om kollegan skadar sig på jobbet

Det är den anställde som har ansvar att underrätta sin arbetsgivare att hen drabbats av en arbetsskada. Sedan är det arbetsgivaren som har ansvar att anmäla skadan till Försäkringskassan. Du som facklig representant kan vara behjälplig när en arbetsskadeanmälan fylls i.

Om kollegan varit sjukskriven en längre tid

Informera om sjukförsäkringen ITP, som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan och hjälp till med en anmälan.

Läs mer: Här är försäkringarna i arbetslivet

Om kollegan blir uppsagd

Om kollegan har fyllt 40 år och blivit uppsagd på grund av arbetsbrist så kan hen ha rätt till avgångsersättning (AGE) från det trygghetsråd hen omfattas av.

Om kollegan ska bli eller är föräldraledig

Informera om föräldrapenningtillägget som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Det betalas dock endast under en sammanhängande ledighetsperiod så därför kan det vara bra att veta inför en planerad föräldraledighet.

Om kollegan är i behov av rehabilitering

Bevaka att arbetsgivaren gjort vad som krävs för att anpassa arbetsuppgifter, arbetstider, hjälpmedel och omplaceringsmöjligheter. Är du arbetsmiljöombud (AMO) kan du vara till stöd genom att exempelvis följa med på möten med arbetsgivaren och Försäkringskassan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Högre risk att äldre är sjukskrivna länge

  Risken för att du som 56-plussare är borta från jobbet på grund av sjukdom eller arbetsskada är betydligt högre än för yngre personer. Det visar en ny rapport från AFA-försäkring.

 • Läs även...

  Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm

  Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Snabbare väg tillbaka med nya regler

  Arbetsgivare ska bli snabbare på att rehabilitera sin personal. En ny lag som trädde i kraft i somras ger anställda ett bättre skydd vid sjukdom.

 • Läs även...

  Försenat intyg gav avsked

  Ett läkarintyg som skickades in för sent blev orsaken till ett avsked. När Unionens ombudsman ringde upp bolagets vd för att förklara misstaget sade vd:n att den enda godtagbara anledningen till tabben var om kvinnan ”hade legat i koma”

 • Läs även...

  Fem fack lämnar las-förhandlingarna

  Flera LO-förbund lämnar förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd. Orsaken är att förbunden tycker att förslagen ger arbetsgivarna för stora rättigheter att bestämma vem som kan sägas upp.

 • Läs även...

  5 förtroendevalda om sjuknärvaron på deras jobb

  70 procent av alla sysselsatta går sjuka till jobbet trots att de känner att de borde ha stannat hemma och kurerat sig. Vilket enligt ny forskning kan leda till kraftigt försämrad hälsa och förtidspension. Här berättar fem fackligt förtroendevalda i Unionen om sin egen och kollegornas "sjuknärvaro".

 • Läs även...

  Hopp om dialog i Sydafrika

  Låga löner, usla bostäder, alkoholism, föreningsrättskränkningar – utmaningarna för fackförbunden i Sydafrika är många. Unionen och Systembolaget, som jobbar ihop för att förbättra arbetsvillkoren för sydafrikanska vinarbetare, ser ändå små förändringar i rätt riktning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.