• Det finns försäkringar för de flesta tillfällen i arbetslivet. Som facklig representant kan du vara till stor hjälp genom att ha koll på dem. Foto: Colourbox

Så hjälper du kollegan som blir sjuk

Publicerad 15 november 2019, kl 09:32 Uppdaterad 20 november 2019, kl 13:55

Som facklig representant har du mycket att hålla reda på. Kollegor kan bli sjuka, skada sig, sägas upp eller bli föräldrar. Men det finns riktlinjer att förhålla sig till. Så här gör du!

Om kollegan skadar sig på jobbet

Det är den anställde som har ansvar att underrätta sin arbetsgivare att hen drabbats av en arbetsskada. Sedan är det arbetsgivaren som har ansvar att anmäla skadan till Försäkringskassan. Du som facklig representant kan vara behjälplig när en arbetsskadeanmälan fylls i.

Om kollegan varit sjukskriven en längre tid

Informera om sjukförsäkringen ITP, som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan och hjälp till med en anmälan.

Läs mer: Här är försäkringarna i arbetslivet

Om kollegan blir uppsagd

Om kollegan har fyllt 40 år och blivit uppsagd på grund av arbetsbrist så kan hen ha rätt till avgångsersättning (AGE) från det trygghetsråd hen omfattas av.

Om kollegan ska bli eller är föräldraledig

Informera om föräldrapenningtillägget som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Det betalas dock endast under en sammanhängande ledighetsperiod så därför kan det vara bra att veta inför en planerad föräldraledighet.

Om kollegan är i behov av rehabilitering

Bevaka att arbetsgivaren gjort vad som krävs för att anpassa arbetsuppgifter, arbetstider, hjälpmedel och omplaceringsmöjligheter. Är du arbetsmiljöombud (AMO) kan du vara till stöd genom att exempelvis följa med på möten med arbetsgivaren och Försäkringskassan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Mildare regler för sjukpenning

  En inställd operation på grund av coronautbrottet ska inte leda till indragen sjukpenning. Det är Försäkringskassan och regeringen överens om. Bra, men inte tillräckligt anser Unionen.

 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

 • Läs även...

  Hade för låg energi – blev uppsagd

  Den nya chefen ansåg att projektledaren saknade tillräcklig energi för sina arbetsuppgifter och valde att säga upp honom. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på över 250 000 kronor.

 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Farligt att jobba fackligt i många länder

  Latinamerika är just nu den dödligaste regionen att verka fackligt i, enligt den internationella fackliga organisationen ITUC. Men det finns saker anställda i Sverige kan göra för att hjälpa – gå med i facket till exempel.

 • Läs även...

  Svenska modellen hotad av medlemstapp

  Om tio år kommer bara 63 procent av löntagarna att vara med i ett fackförbund. Den prognosen gör Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. Men det finns tecken på att medlemsraset stoppats.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.