• Vill du höja pyramiden? Tänk på döden. Det är ett av tipsen för att få en högre tjänstepension, nedan. Foto: Collectum

Så höjer du din tjänstepension

Publicerad 27 september 2016, kl 14:45

Den 27 september, firar vi Tjänstepensionens dag. Har du turen att ha tjänstepension kan du glädja dig åt ett tillskott utöver den allmänna pensionen. Men det finns sätt att öka pensionskassan ytterligare. Här är tipsen!

Förutom den allmänna pensionen har nio av tio arbetstagare någon form av tjänstepensionslösning. Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal kan du vara säker på att din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension

Trots att pension i mångas öron låter såväl krångligt som tråkigt har tjänstepensionen som förmån ökat i popularitet bland unga. När Sifo för femte gången i rad ställde frågan: ”Vilken löneförmån tycker du att det är viktigast att din arbetsgivare erbjuder?”, svarade de i åldrarna 15 till 29 år för första gången att tjänstepensionen är viktigare än friskvårdsbidraget.

I de flesta kollektivavtal sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av lönen till tjänstepension, vilket innebär 900 kronor i månaden för den som har en månadslön på 20 000 kronor. Hur mycket pengar du får när det väl är dags för att dra dig tillbaka påverkas dock av en mängd faktorer. Här är tipsen på hur du får mer i plånboken som pensionär!

 

7 tips för en högre pension:

 1. Jobba på en arbetsplats med kollektivavtal – då ingår alltid tjänstepension.
   
 2. Se över avgiften för ditt pensionssparande. Om du erbjuds råd – fråga vad rådet kostar och fundera över hur det påverkar din framtida pension? Är det värt kostnaden?
   
 3. Håll koll på pengarna. Besök Minpension.se någon gång per år för att se över hur stor din pension kan tänkas bli.
   
 4. Dela på deltiden. Att jobba deltid när barnen är små är både mysigt och nödvändigt för många. Men att inte jobba heltid under många år påverkar din pension. Se till att dela tiden och ansvaret för barnen med din partner.
   
 5. Tänk på döden. Det kan låta makabert men är faktiskt nödvändigt. Fundera på vad som händer efter döden, genom att göra vissa val kan din resterande tjänstepension gå till dina efterlevande. Eller så väljer du bort skydd och ökar på så vis din tjänstepension.
   
 6. Jobba, jobba, jobba! Ju längre och mer du jobbar, desto högre pension. Så enkelt är det.
   
 7. Lita på dig själv. Ingen pensionsrådgivare i världen känner dig så bra som du själv gör. Gör dina val utifrån hur stora risker du är beredd att ta, men tänk efter före.

Läs mer om tipsen på Tjänstepensionensdag.se.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Undvik att förlora på att vara föräldraledig

  Pensionen behöver inte påverkas av föräldraledigheten. Men för de som är äldre än 39 år gäller det att se till att tjänstepensionen betalas in som vanligt under frånvaron.

 • Läs även...

  Parterna går ihop om pensionsinfo

  PTK, LO och Svenskt Näringsliv ska bilda ett gemensamt bolag för information om försäkringar och pensioner som tecknas via kollektivavtal. Bolaget ska rikta sig till såväl tjänstemän och arbetare som arbetsgivare.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.