Annons
Annons
 • Foto: Alexey/Colourbox

Så identifierar du monstren på jobbet

Publicerad 31 oktober 2019, kl 16:17

Känner du att arbetsglädjen försvunnit för gott och energin liksom runnit ur dig? Det kan bero på att du delar kontor med en vampyr eller har kollegor som är zombier, varulvar och spöken.

Vårt behov av att ha oknytt omkring oss verkar aldrig sina. I äldre tider vimlade det av tomtar och vättar och vittror och andra oting vi fnissar åt i dag. Samtidigt är intresset för andra övernaturliga och mytologiska väsen fortfarande stort.  

–  Jag påstår att vi aldrig tidigare i världshistorien sett så många monster och så mycket skräck som vi gör nu, säger Bo Eriksson som forskat om monster i världshistorien, till TT. Hans förklaring är att monstren hjälper oss att bearbeta vår rädsla.

Men det är inte lika kul att dela fikarum med monster. På varje jobb finns det ofta en eller flera personer som har monstruösa drag och egenskaper. Lär dig identifiera fanstygen så är det lättare att tackla dem om du råkar stöta ihop med dem en mörk eftermiddag vid kopieringsmaskinen.

Vampyren

Är i regel mycket charmig, till och med förförisk, men låt dig inte förblindas av vampyrens tjuskraft - han eller hon är bara ute efter din energi, som den suger ur dig i ett nafs om du inte passar dig.

Faror: Att bli fast i vampyrens garn innebär att musten långsamt sipprar ur dig tills du blir så orkelös att du inte pallrar dig upp ur sängen längre. Du riskerar total utbränning och - i slutändan - utförsäkring.

Varianter: Sirenen. Hennes locktoner om intressanta projekt eller nya organisationslösningar låter oemotståndliga till en början, men kan bli ditt fall om du fortsätter lyssna.

Bekämpning: Vitlök i stora mängder kan hjälpa dig att hålla vampyren (och alla andra) borta. Bjud aldrig in vampyren i ditt kontorsrum. Sätt tydliga gränser.
 

Spöket

En vag, lätt eterisk kollega som normalt inte gör så mycket väsen av sig.

Faror: I stort sett harmlös, men kan ändå skrämma slag på sina arbetskamrater genom att dyka upp plötsligt och ljudlöst i konferensrummet.

Varianter: Mumien - en gammal trotjänare som varit så länge på företaget att han eller hon torkat ihop. Kan tråka livet ur sina kollegor med ändlösa och poänglösa historier om hur det var förr.

Bekämpning: Enligt gamla bondepraktikan ska man alltid fråga Vad vill du här, när man stöter på ett spöke. Jobbspökena bör man dock tilltala i ett trevligare tonfall - fråga hur de mår och hur det går med deras arbete och ta dig tid att lyssna på det ganska långdragna svaret.

 

Varulven

Bra dagar är varulven en pålitlig och sympatisk medarbetare. Men några dagar varje månad genomgår varulven en metamorfos och blir en viltsint och oberäknelig best som inte tvekar att slita strupen av dig. Skälen kan variera - det kan bero på PMS eller på stress inför de stundande löneutbetalningarna.

Faror: Att få huvudet avslitet och bli nedslagen i skorna.

Varianter: Mr Hyde. Den kollega (oftast en man) som förvandlas enbart i situationer där det förekommer alkoholhaltiga drycker. Från att ha varit en hyvens prick blir han plötsligt en knöl med åtta armar som kladdar på allt och alla.

Bekämpning: Enda sättet att besegra varulven är enligt myten, en silverkula i hjärtat. Eftersom varulven ändå är ovärderlig majoriteten av månaden är dock det bästa att bara ha koll på kalendern och hålla sig undan när det är dags för förvandlingen.

 

Zombien

Det är i grund och botten synd om zombierna. De har offrat sitt liv på jobbet och nu är de tomma skal som bara lever (om man nu kan kalla det leva) för sitt arbete. De jobbar, jobbar, jobbar, men utan tecken på arbetsglädje och de är egentligen inte särskilt produktiva.

Faror: Eftersom zombierna ständigt jobbar ökar kraven på dig också. Det är lätt att smittas av det höga arbetstempot och själv zombiefieras.

Varianter: Cyborgen. Utför sitt arbete utan att protestera och ifrågasätta. Varje arbetsgivares drömanställd.

Bekämpning: Zombierna är levande döda och går egentligen inte att förgöra. Allt motstånd är meningslöst. Om du låtsas vara en av dem kanske du blir lämnad ifred. Men om du upptäcker att du håller på att förvandlas till en av dem - byt jobb.

 

Frankensteins monster

Shelleys skapelse var egentligen inte en ond varelse från början - han blev elak på grund av brist på kärlek och förståelse. På jobbet kan monstret vara en duktig kollega som befordrats och fått för lite ledarutbildning och för mycket makt och ansvar. Eller en klubbordförande som missuppfattat sin roll.

Faror: En stark men oempatisk och bitter chef kan krossa dig i alla ordets bemärkelser.

Varianter: Jätten. Har ett stort hjärta men en social kompetens som inte står i proportion till kroppshyddan. Klampar på i ullstrumporna och sårar dig med ogenomtänkta kommentarer.

Bekämpning: Det finns en viss möjlighet att med snällhet och tålamod vinna över monstret på de godas sida. Men egentligen är det en ledningsfråga och i praktiken brukar det inte finnas någon annan lösning på att undslippa en elak chef än att byta jobb.

 

Poltergeisten

Det är den där irriterande kollegan, kontorspajasen, som alltid försöker vara rolig, helst på din bekostnad. Han eller hon som tapetserar ditt arbetsrum med post it-lappar och skickar skamliga förslag från din dator.

Faror: Blir du tillräckligt uppretad kan du gå över gränsen och göra något otillbörligt. Dessutom finns risken att du torskar dit för något som poltergeisten är upphov till.

Varianter: Demonen. Försöker inte ens vara rolig utan är bara jobbig.

Bekämpning: Enligt den parapsykologiska teorin är det uppdämda känslor och frustration som ligger bakom fenomenet. Att totalt nonchalera kollegan kan hjälpa - gör det inte det får du betala tillbaka med samma mynt, till exempel skriva ett uppsägningsbrev och mejla från poltergeistens dator.

 

Häxan

Är bitchig och otrevlig till synes utan anledning. Kan vara kompetent, men sprider otrevnad, viskar lögner i arbetsgivarens öron och förpestar tillvaron för alla.

Faror: Vem som helst kan bli föremål för en häxas mobbning. Det läskiga är att han eller hon har så lätt att få kollegorna med sig.

Varianter: Trollpackan. Är egentligen inte lika skadlig som en häxa, men förgiftar omgivningen med sin bitterhet. Förekommer av båda könen.

Bekämpning: Ett rejält bål är av tradition det bästa sättet att göra sig av med en häxa. Men om man av brandsäkerhetsskäl vill prova något annat, kan ett alternativ vara att ta konflikten.  Om en arbetskamrat är utsatt för häxans etter är det viktigt att ha kurage nog att ställa upp och visa att man inte accepterar mobbning och baktaleri.

 

Alven

Troligen en attraktiv arbetskamrat, men extremt hemlighetsfull och obegriplig. Sannolikt eftersom han eller hon inte har något liv att tala om, men det kan också bero på att alven njuter av att vara svåråtkomlig och hålla dig på halster.

Faror: Är du nyfiket lagd riskerar du galenskap av att tolka och lista ut något personligt om alven. Blir du förälskad i en alv kan det vara förödande för din självkänsla.

Varianter: Svartalver. Är inte bara knepiga utan också onda.

Bekämpning: Lägg ner. Ju fortare du slutar bry dig desto bättre. En så svår person har du ändå ingen glädje av. Kanske kommer alven självmant till dig och delar med sig och då ska du självklart lyssna.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Anställda tappas på blod under arbetstid

  Inför den långa julen med flera arbetsfria dagar i kalendern behöver bloddepåerna fyllas på och företag uppvaktas därför extra av blodcentralerna runt om i landet. Flera arbetsgivare är redan frikostiga med de anställdas blod.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  5 förtroendevalda om sjuknärvaron på deras jobb

  70 procent av alla sysselsatta går sjuka till jobbet trots att de känner att de borde ha stannat hemma och kurerat sig. Vilket enligt ny forskning kan leda till kraftigt försämrad hälsa och förtidspension. Här berättar fem fackligt förtroendevalda i Unionen om sin egen och kollegornas "sjuknärvaro".

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.