Annons

Så kan du lyckas som egen!

Publicerad 13 mars 2018, kl 14:54

Vad behöver man göra och tänka på när man vill dra igång ett företag? Här ger Agneta Hoflin, affärscoach och medlemsrådgivare på Unionen, sina bästa råd.

Vision

Klargör dina drivkrafter till varför du vill köra eget företag. Vad vill du uppnå med ditt företagande; för dig själv och din målgrupp?  Ska du tänka stort eller litet? På vilken arena vill du finnas; vill du till exempel tjäna pengar eller jobba för en ”större sak” med socialt/ideellt företagande?

Våga ta steget med risk för att misslyckas.

Hur mycket vill jag det här egentligen? Om du är tveksam; vad handlar det om? Vad har du att förlora? Riskerna kan i uppstartsskedet minimeras genom att kombinera anställning med eget företagande. Många arbetsgivare är faktiskt öppna för detta. Tänk på att du som egenföretagare faktiskt också har rätt till a-kassa. Det finns dock speciella regler för det, så kontakta din a-kassa för information om vad som gäller.

Affärsplan

Skapa tydlighet kring vad din affärsidé levererar för nytta. Paketera genom att definiera målgrupp, behov, lösningar och resultat. Vilken är din affärsmodell? Sätt tydliga mål som är både nåbara och mätbara på såväl lång som kort sikt.

Ha fokus på rätt saker

Det är många som fastnar i tankeverksamhet och planerande och inte kommer igång med utförandet. Framgång kommer oftast genom att man från början är fokuserad på utåtriktade aktioner, som att sälja, marknadsföra, leverera samt bygga nätverk och relationer.

Ta ett steg i taget

Var beredd på att saker och ting kan ta längre tid än du planerat. Ha tålamod och ge inte upp för lätt. Bryt ned dina mål till delmål och fira dig själv för varje ”delmålsseger”.

Skriftliga avtal

Muntliga avtal gäller, men det är stor risk att hamna i ett läge där ord står mot ord. Ta därför för vana att skriva korrekta avtal på alla dina affärsöverenskommelser. Och det utan undantag.

Kartlägg hinder på vägen

Om du redan från början är förberedd på eventuella hinder som kan sätta käppar i hjulet, kommer du stå väl rustad om något går fel. Hur kan du dra nytta av det du är bra på? På vilket sätt kan du kompensera för dina mindre starka sidor. Inventera ditt kontaktnät och var inte rädd för att be om hjälp.  

Lägg inte alla ägg i samma korg

Visst kan det vara bra att ha en stor uppdragsgivare som kan ge trygghet i ditt företagande. Men ett konsultavtal kan sägas upp när som helst och det kan ta lång tid att hitta en ny uppdragsgivare. För att inte bli beroende av någon är det avgörande att du har flera uppdragsgivare och att du kontinuerligt fyller på potentiella kunder i din ”pipeline”.

Håll dig up-to-date

Som egenföretagare är det lätt att man inte prioriterar den egna kompetensutvecklingen. För att framtidssäkra din kompetens behöver du se till att kontinuerligt gå kurser och seminarier. Att investera i dig själv är en viktig nyckel till framgångsrikt företagande.

 Skapa balans mellan arbete och fritid

Dra nytta av att du är din egen chef. Nu kan du äntligen bestämma själv hur mycket du ska jobba, liksom när, var och hur. Som egenföretagare är det dock lätt att arbete och fritid flyter samman. Särskilt när du har kontoret hemma. Det är därför en god idé att du fortsätter att planera in din semester och andra ledigheter.

Var självkritisk kring din personliga effektivitet

Egenföretagare upplever ibland att det är svårt att hålla sig till ”planen”. Prioritera det som är viktigast och säg nej till onödiga möten och aktiviteter. Fråga dig: behöver jag göra detta nu eller kan det vänta?

5 snabba för dig som vill starta eget

 • Gör en genomtänkt affärsplan.
 • Sätt tydliga mål och bryt ner till delmål.
 • Ha alltid skriftliga avtal vid affärsöverenskommelser.
 • Minska din sårbarhet genom att ha fler uppdragsgivare.
 • Se till att ha balans mellan arbete och fritid.

Hit kan du vända dig för att få hjälp med att starta eget:
Nyföretagarcentrum

Starta Eget-guiden

Verksamt.se

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.