Så kan du lyckas som egen!

Publicerad 13 mars 2018, kl 14:54

Vad behöver man göra och tänka på när man vill dra igång ett företag? Här ger Agneta Hoflin, affärscoach och medlemsrådgivare på Unionen, sina bästa råd.

Vision

Klargör dina drivkrafter till varför du vill köra eget företag. Vad vill du uppnå med ditt företagande; för dig själv och din målgrupp?  Ska du tänka stort eller litet? På vilken arena vill du finnas; vill du till exempel tjäna pengar eller jobba för en ”större sak” med socialt/ideellt företagande?

Våga ta steget med risk för att misslyckas.

Hur mycket vill jag det här egentligen? Om du är tveksam; vad handlar det om? Vad har du att förlora? Riskerna kan i uppstartsskedet minimeras genom att kombinera anställning med eget företagande. Många arbetsgivare är faktiskt öppna för detta. Tänk på att du som egenföretagare faktiskt också har rätt till a-kassa. Det finns dock speciella regler för det, så kontakta din a-kassa för information om vad som gäller.

Affärsplan

Skapa tydlighet kring vad din affärsidé levererar för nytta. Paketera genom att definiera målgrupp, behov, lösningar och resultat. Vilken är din affärsmodell? Sätt tydliga mål som är både nåbara och mätbara på såväl lång som kort sikt.

Ha fokus på rätt saker

Det är många som fastnar i tankeverksamhet och planerande och inte kommer igång med utförandet. Framgång kommer oftast genom att man från början är fokuserad på utåtriktade aktioner, som att sälja, marknadsföra, leverera samt bygga nätverk och relationer.

Ta ett steg i taget

Var beredd på att saker och ting kan ta längre tid än du planerat. Ha tålamod och ge inte upp för lätt. Bryt ned dina mål till delmål och fira dig själv för varje ”delmålsseger”.

Skriftliga avtal

Muntliga avtal gäller, men det är stor risk att hamna i ett läge där ord står mot ord. Ta därför för vana att skriva korrekta avtal på alla dina affärsöverenskommelser. Och det utan undantag.

Kartlägg hinder på vägen

Om du redan från början är förberedd på eventuella hinder som kan sätta käppar i hjulet, kommer du stå väl rustad om något går fel. Hur kan du dra nytta av det du är bra på? På vilket sätt kan du kompensera för dina mindre starka sidor. Inventera ditt kontaktnät och var inte rädd för att be om hjälp.  

Lägg inte alla ägg i samma korg

Visst kan det vara bra att ha en stor uppdragsgivare som kan ge trygghet i ditt företagande. Men ett konsultavtal kan sägas upp när som helst och det kan ta lång tid att hitta en ny uppdragsgivare. För att inte bli beroende av någon är det avgörande att du har flera uppdragsgivare och att du kontinuerligt fyller på potentiella kunder i din ”pipeline”.

Håll dig up-to-date

Som egenföretagare är det lätt att man inte prioriterar den egna kompetensutvecklingen. För att framtidssäkra din kompetens behöver du se till att kontinuerligt gå kurser och seminarier. Att investera i dig själv är en viktig nyckel till framgångsrikt företagande.

 Skapa balans mellan arbete och fritid

Dra nytta av att du är din egen chef. Nu kan du äntligen bestämma själv hur mycket du ska jobba, liksom när, var och hur. Som egenföretagare är det dock lätt att arbete och fritid flyter samman. Särskilt när du har kontoret hemma. Det är därför en god idé att du fortsätter att planera in din semester och andra ledigheter.

Var självkritisk kring din personliga effektivitet

Egenföretagare upplever ibland att det är svårt att hålla sig till ”planen”. Prioritera det som är viktigast och säg nej till onödiga möten och aktiviteter. Fråga dig: behöver jag göra detta nu eller kan det vänta?

5 snabba för dig som vill starta eget

 • Gör en genomtänkt affärsplan.
 • Sätt tydliga mål och bryt ner till delmål.
 • Ha alltid skriftliga avtal vid affärsöverenskommelser.
 • Minska din sårbarhet genom att ha fler uppdragsgivare.
 • Se till att ha balans mellan arbete och fritid.

Hit kan du vända dig för att få hjälp med att starta eget:
Nyföretagarcentrum

Starta Eget-guiden

Verksamt.se

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.