Annons

Så klarar du jobbet den första tiden som gravid

Publicerad 5 maj 2009, kl 10:45

Tre graviditetstester visar samma sak, du är gravid. Grattis! Några underbara, jobbiga och nerviga veckor följer innan hela världen ska få veta att om några månader föds en sprillans ny bebis.

Kanske vet släkten och några tjejkompisar om det redan. Men chefen och kollegorna får för det mesta snällt vänta sådär 12-13 veckor innan nyhetens avslöjas. Det är nämligen då risken för missfall minskar. Andra gravida döljer magen några veckor till.

- Många vill vänta till ultraljudet i vecka 18. Är man förstföderska och mår bra, kan man dölja magen länge. Omföderskor får ofta mage tidigare och mår man dåligt, kan omgivningen börja misstänka hur det ligger till, berättar Soheila Farhadi, barnmorska på Mama Mia i Kista, Stockholm.

Soheilas erfarenhet är att förstföderskor brukar försöka hålla tyst så länge det går medan de som ska få sitt andra eller tredje barn berättare lite tidigare. De som ska få sitt första barn kan behöva mer tid på sig att smälta nyheten. Tidigare missfall är en annan anledning till att man håller tyst, särkilt på jobbet.

Mår man bra är det alltså inga problem att dölja en graviditet de första veckorna. Men känns det som man ska svimma av trötthet på jobbmöten eller spy varje gång kollegorna dricker kaffe kan graviditeten snabbt förvandlas till en mardröm.

Lättare illamående går att lindra med åksjukepiller och småätande. På hälsokostaffärer finns ingefäratabletter som vissa blir hjälpta av. Mot trötthet finns det egentligen bara ett botemedel - vila och ta det lugnt. Men mår man väldigt dålig av sin graviditet, ska man fundera på att berätta för sin chef eller någon kollega tycker Soheila.

- En gravid behöver extra omtanke men det krävs att omgivningen vet att du är gravid om de ska kunna avlasta dig. Dessutom kanske den gravida blir sjukskriven. Första veckan kan man skylla på magsjuka men sen krävs läkarintyg och då får arbetsgivaren ändå veta.

Lagen säger att man ska informera sin arbetsgivare om man tänker vara föräldraledig senast två månader innan beräknad förlossning. Innan dess är det upp till den gravida att själv avgöra när hon vill berätta.

- Har man bra kollegor och förstående chef så förstår jag faktiskt inte varför man inte skulle berätta tidigt. De kommer att glädjas med dig men också stötta om det slutar i missfall. Missfall är inget handikapp, det är så vanligt. Berätta tidigt, men säg att du inte vill prata om graviditeten förrän det gått ett tag, säger Soheila.

Fakta

Vita lögner för att slippa dricka fredagsöl:

 • Har inte sovit en vecka och alkohol skulle bara göra det värre
 • Ska springa min första mil imorgon och vill känna mig klar i knoppen och kroppen.
 • Jag är bakis
 • Alkoholism är en ärftlig sjukdom och... ja du borde nog inte behöva säga något mer.
Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Barnprat på jobbet kan göra ont

  Patientföreningen Barnlängtan, som jobbar för att öka kunskapen om ofrivillig barnlöshet, får många samtal och mejl från personer som tycker att det är jobbigt med barnprat på arbetsplatsen. Man känner sig ifrågasatt och tvingas ljuga.

 • Läs även...

  Blev sjuk - fick sparken

  Kvinnan mådde illa och var tvungen att gå hem från jobbet. Eftersom hon inte frågat om lov valde arbetsgivaren att ge henne sparken med omedelbar verkan. Agerandet strider mot las, anser Unionen, som nu stämt företaget.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.