Annons

Så kom han tillbaka efter utbrändheten

Publicerad 27 augusti 2009, kl 10:55

Efter tre år är triathleten Clas Björling tillbaka från sin utbrändhet. Första steget var att gå och handla själv, nästa att orka cykla tio minuter. I början av augusti tog han SM-guld och satte nytt banrekord på Ironman i Kalmar.
- Min räddning var att jag är duktig på att fokusera på delmålen. Man måste tillåta kroppen att få läka.

Han har varit och föreläst i Ludvika och kommer precis in genom dörren hemma i Mockfjärd när jag får tag på honom per telefon. Det blir ganska många inspirationsföredrag nu för tiden, säger en mycket glad Clas Björling, det är bra både ekonomiskt och personligt.

I decembernumret 2008 skrev Kollega om Clas Björling som då berättade att han blev utbränd efter en Ironmantävling 2006. Han fick halsinfektioner, nervösa besvär, tunnelseende och var ständigt trött trots att han sov fjorton timmar per dygn. När vi träffades förra året hade han börjat träna men så fort han försökte hårdträna som förr sa hans kropp ifrån. Men den 3 augusti kunde han ställa upp i sin första Ironman på tre år.

- Jag lät pulsen styra min fart rakt genom tävlingen och tittade inte på de andra. Jag hade inga krav på mig själv, mitt mål var inte att vinna. Jag ville bara bevisa för mig själv att jag kunde komma tillbaka. Och nu när jag har gjort det har jag fått ett annat lugn.

Som en fantastisk bonus satte han banrekord på 8.26.24 och kunde gå därifrån med SM-guldet. Nästa mål är SM i duathlon den 5 september och därefter väntar en multisporttävling i Kina som Clas Björling ser som en bra träningssemester. "Det är ingen överlevnadstävling utan vi tävlar dagtid och bor på hotell, det känns som en bra gruppgrej." Nästa vår eller sommar hoppas han kunna genomföra en Ironman någonstans utomlands med hårdare konkurrens. 

Det låter som att du är fullt frisk nu?

- Inte hundraprocentigt. Det är ett tag kvar. Två träningspass om dagen funkar några dagar i veckan men inte i alla. Jag återhämtar mig inte så snabbt som jag skulle vilja. Men binjurarna och andra organ läker, korttidsminnet är bättre och tunnelseendet har nästan försvunnit.

Clas Björling säger att han älskar att idrotta ännu mer än vad han gjorde förr, då tog han allt för givet. Visst har det funnits dagar när han har tvivlat på att han skulle kunna bli frisk igen men oftast har magkänslan sagt till honom att han är på rätt väg. Hans inre känsla och kompetent hjälp utifrån har varit viktiga bidrag till läkningen.

Vad råder du andra som har bränt ut sig?

- Fastna inte för mycket i situationen och skapa förutsättningar för att hamna i en läkande cirkel. Man måste våga göra förändringar - det finns ju en anledning till att man har blivit utbränd. Se till att umgås med människor som ger energi, och inte med dem som tar. Trots att man är längst ner på stegen måste man hela tiden våga tro att man kan komma tillbaka. Om man ger upp är det svårt.    

Fakta

En Ironmantävling består av 3,8 kilometer simning, 18 mil cykling och avslutas med att deltagarna springer ett maraton.
Läs mer om Clas Björling på www.clasbjorling.com

Eva Karlsson

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2009-09-17. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Damhockeyn kräver bättre villkor

  De kvinnliga ishockeyspelarna har betydligt sämre villkor än de manliga. Nu går de samman och organiserar sig för att förbättra situationen.

 • Läs även...

  Uppgradera dig till ledare 3.0

  Det är tufft att vara chef – men det blir tuffare. I framtiden måste du vara snabbrörlig, transparent, mjuk och coachande. Det finns bara en väg att gå – mot kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Alla har en del i mobbning på jobbet

  De flesta av oss skulle nog svara nej på frågan om vi någon gång mobbat en kollega. Men alla på en arbetsplats är potentiella deltagare i en mobbningsprocess.

 • Läs även...

  Varför blir chefer destruktiva?

  Alla usla chefer är inte psykopater från början. En del blir monsterchefer på grund av sin arbetsmiljö. Nu ska forskare luska ut hur man kan förhindra ledare från att hänge sig åt maktfullkomlighet och destruktivt beteende.

 • Läs även...

  Var fjärde känner olust av jobbet

  Allt färre anställda hoppar med ett skutt ur sin säng för att välkomna den nya arbetsdagen med ett brett leende. Var fjärde anställd känner tvärtom obehag inför att gå till jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.