Annons
 • Tillbaka på jobbet med mosig hjärna? Lugn! Låt det få ta lite tid att komma in i jobbrutinerna igen. Foto: Colourbox

Så kommer du tillbaka efter semestern

Publicerad 15 augusti 2016, kl 12:55

Efter några veckors ledighet har du förhoppningsvis lyckats koppla bort alla tankar på jobbet. Men när det nu är dags att komma tillbaka efter sommaren kan det vara svårt att få igång jobbhjärnan igen. Här är tipsen på hur du lyckas.

 1. Växla upp långsamt.
  Precis som att du kan behöva varva ned successivt innan semestern kan det vara skönt att trappa upp i lagom takt. Visst, du har säkert jättemycket att göra när du kommer tillbaka men det bästa för dig är att ta med dig semesterlugnt till arbetsplatsen. Att stressa upp sig leder sällan till något konstruktivt.
   
 2. Börja inte med alla livsstilsförändringar på en gång.
  Semester innebär ofta sena kvällar, god (och ofta lite för mycket) mat, stillasittande och kanske ett och annat glas vin. Många ser därför hösten som en nystart. Man vill börja träna, ha en vit månad och bli bättre på att laga matlåda. Risken är dock att du går in för hårt och inte orkar genomföra någon förändring alls. Låt augusti bli en övergångsperiod – där du har kvar ena benet i semestermyset medan det andra går hälsans väg.
   
 3. Se till att ha kul.
  Planera in såväl jobb som fritidsaktiviteter under hösten som du ser fram emot. Kanske ett projekt eller en arbetsuppgift som du länge velat ta dig an? Förläng helgerna med några lediga fredagar eller måndagar fram till julledigheten. Om inte semesterkassan är alltför skral kanske en planerad weekendresa kan få mörkrets och kylans antågande att kännas lite mer uthärdligt. Eller varför inte en tripp till sommarstugan i slutet av augusti?

 

Läs mer: Semesterdrickande kan leda till missbruk

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Mobbade Annika ville ta sitt liv

  Varje dag på väg hem från jobbet gråter Annika i bilen. Hon önskar förtvivlat att få dö på motorvägen för att slippa ifrån sina plågoandar. I dag, sex år senare, är hon fortfarande så märkt av den mobbning hon utsatts för på jobbet att hon nog aldrig kan arbeta igen.

 • Läs även...

  Unionen: Ändra karensdagen

  Sju av tio jobbar trots att de är sjuka. Ofta på grund av stress och rädsla att inte hinna med arbetsuppgifterna. Men en annan viktig orsak är att många inte har råd med karensdagen. Unionen vill därför hitta alternativ till karensdagen.

 • Läs även...

  Därför köper svenska män sex i Thailand

  Svenska sexköpare i Thailand är ofta både sexistiska och rasistiska. Det visar en ny rapport som har tagits fram av nätverket Schyst resande, där Unionen ingår.

 • Läs även...

  Spotify inför flexhelger

  Spotify har infört flexhelg, vilket innebär att bolagets 3 500 anställda nu har möjlighet att byta kristna lediga helgdagar i almanackan mot andra religioners högtidsdagar. Unionen välkomnar flexhelger - under vissa förutsättningar.

 • Läs även...

  Medlem kan få betala skadestånd

  I januari begärde en Unionenmedlem sin tidigare arbetsgivare i konkurs för att få ut semesterersättning. När det senare visade sig att han redan fått pengarna drogs konkursbegäran tillbaka. Nu kan företaget stämma mannen och kräva skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.