• Tillbaka på jobbet med mosig hjärna? Lugn! Låt det få ta lite tid att komma in i jobbrutinerna igen. Foto: Colourbox

Så kommer du tillbaka efter semestern

Publicerad 15 augusti 2016, kl 12:55

Efter några veckors ledighet har du förhoppningsvis lyckats koppla bort alla tankar på jobbet. Men när det nu är dags att komma tillbaka efter sommaren kan det vara svårt att få igång jobbhjärnan igen. Här är tipsen på hur du lyckas.

 1. Växla upp långsamt.
  Precis som att du kan behöva varva ned successivt innan semestern kan det vara skönt att trappa upp i lagom takt. Visst, du har säkert jättemycket att göra när du kommer tillbaka men det bästa för dig är att ta med dig semesterlugnt till arbetsplatsen. Att stressa upp sig leder sällan till något konstruktivt.
   
 2. Börja inte med alla livsstilsförändringar på en gång.
  Semester innebär ofta sena kvällar, god (och ofta lite för mycket) mat, stillasittande och kanske ett och annat glas vin. Många ser därför hösten som en nystart. Man vill börja träna, ha en vit månad och bli bättre på att laga matlåda. Risken är dock att du går in för hårt och inte orkar genomföra någon förändring alls. Låt augusti bli en övergångsperiod – där du har kvar ena benet i semestermyset medan det andra går hälsans väg.
   
 3. Se till att ha kul.
  Planera in såväl jobb som fritidsaktiviteter under hösten som du ser fram emot. Kanske ett projekt eller en arbetsuppgift som du länge velat ta dig an? Förläng helgerna med några lediga fredagar eller måndagar fram till julledigheten. Om inte semesterkassan är alltför skral kanske en planerad weekendresa kan få mörkrets och kylans antågande att kännas lite mer uthärdligt. Eller varför inte en tripp till sommarstugan i slutet av augusti?

 

Läs mer: Semesterdrickande kan leda till missbruk

Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.