Annons
Annons

Så maxar du årets ledigheter

Publicerad 10 januari 2014, kl 16:04

Sugen på mer långledighet så här efter jul- och nyårshelgerna? Kollega har synat årets röda dagar och kartlagt hur man kramar ut mest ledighet under det kommande året.

De två senaste åren har storhelger och röda dagar varit finfint placerade i kalendern och bjudit på många möjligheter till långledighet - framför allt på våren. Tack vare klämdagar har många tjänstemän kunnat unna sig flera långa veckoslut utan att behöva länsa semesterkontot.

I år ser förutsättningarna lite annorlunda ut. De röda dagarna är givetvis lika många men deras placering i kalendern gör 2014 något mer arbetsgivarvänligt.

Julhelgen 2012 och 2013 låg de röda dagarna perfekt i almanackan, bara några enstaka semesterdagar eller kompledighet behövdes för att få över två veckors sammanhängande ledighet. I år, då julafton och nyårsafton infaller på en onsdag, krävs minst fem semesterdagar för att uppnå lika lång ledighet.

Första maj infaller en torsdag, och de som jobbar hos en arbetsgivare som erbjuder en klämdag på fredagen kan se fram emot en skön lång-weekend. Nationaldagen, den 6 juni, är en fredag och ger till skillnad mot i fjol ingen möjlighet till någon klämdag. Nästa år blir det riktigt illa, då infaller Sveriges nationaldag på en lördag, vilket innebär att arbetstagarna går miste om den extra ledigheten.

Trettondagsafton, skärtorsdagen, valborgsmässoafton räknas som helgdagsaftnar. Om man arbetar, är helt ledig eller jobbar kortare arbetsdag då varierar mellan olika kollektivavtal och arbetsplatser. På vissa arbetsplatser gäller detta även dag före Sveriges nationaldag, dag före Kristi Himmelfärdsdag samt dag före Alla Helgons dag.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så minskar ni stressen på jobbet

  Det behöver inte vara så svårt att förbättra arbetsmiljön. Med hjälp av en kortare utbildning minskade stressen på Volvo i Eskilstuna markant. Förutsättningen är att alla på företaget är delaktiga i arbetet.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.