Annons
 • Med lite planering kan du förlänga ledigheten kring röda dagar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så maxar du ledigheten 2018

Publicerad 21 januari 2018, kl 20:00

Granen har du slängt ut för längesedan. Kreditkorten är övertrasserade och konton tomma. Vintermörkret vägrar ge vika. Våren känns avlägsen. Det gäller att överleva oxveckorna. Men till påsk stundar bättre tider för arbetstagare som vill vara lediga från jobbet.

Nej, det är inte så roligt just nu. Vi vet att vi går mot ljusare tider men vad hjälper det när januari och februari känns oändligt långa och tröga.

Kanske kan vi då trösta oss med att 2018 ser ut att bjuda på en hel del röda dagar och möjlighet att förlänga ledigheten. Det gäller bara att hushålla med semesterdagarna och planera lite. Beroende på arbetsplats och kollektivavtal jobbar vissa som vanligt, andra går tidigare eller är lediga.

Påsken infaller tidigt i år, sista helgen i mars, och skärtorsdagen inleder årets första längre ledighet. Beroende på arbetsplats och kollektivavtal jobbar vissa som vanligt, andra jobbar halvdag eller är helt lediga.

Första maj ligger på en tisdag, har du rätt till klämdag på måndagen är det lika med ledigt sammanlagt fyra dagar. Och snart är det dags igen. Bara några dagar senare torsdagen 10 maj infaller Kristi himmelsfärd. Klämdag eller semester ger långledigt.

Nationaldagen är på en onsdag, inte optimalt kanske, men en ledig dag mitt i veckan är ju aldrig fel. På vissa arbetsplatser har man också kortare arbetsdag den 5:e juni.

Hösten ser ut på samma sätt som alla andra höstar, röda dagar lyser med sin frånvaro förutom Alla helgons dag som alltid infaller på en lördag.

Julen 2018 är däremot något att se fram emot med julafton på en måndag. Se till att spara två semesterdagar för att täcka den 27 och 28 december och du är ledig i sammanlagt elva dagar.

Läs mer: Då har du rätt att vara ledig

Lediga dagar 2018:

1 januari (Nyårsdagen)
30 mars (Långfredagen)
2 april (Annandag påsk)
1 maj (Första maj)
10 maj (Kristi Himmelsfärd)
6 juni (Nationaldagen)
23 juni (Midsommarafton)
25 december (Juldagen)   
26 december (Annandag jul)

Antal arbetsdagar år för år:
2012: 250
2013: 250
2014: 249
2015: 251
2016: 253
2017: 251
2018: 250
2019: 250
2020: 252
2021: 253
2022: 253
2023: 251
2024: 251
2025: 249

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

  Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

 • Läs även...

  Maxa ledigheten 2017

  Nyss tillbaka på jobbet efter en skön julledighet? Eller kändes julen alldeles för kort? Kollega har listat årets röda dagar så att du kan planera för att maxa ledigheten.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

 • Läs även...

  Jobb i tid och otid

  Snart är det ett sekel sedan åtta timmars arbetsdag blev lag. I dag har det dock tillkommit en rad nya begrepp som mertid, flextid, jourtid – och vi jobbar alltmer övertid. Här reder vi ut begreppen!

 • Läs även...

  Spotify inför flexhelger

  Spotify har infört flexhelg, vilket innebär att bolagets 3 500 anställda nu har möjlighet att byta kristna lediga helgdagar i almanackan mot andra religioners högtidsdagar. Unionen välkomnar flexhelger - under vissa förutsättningar.

 • Läs även...

  Medlem kan få betala skadestånd

  I januari begärde en Unionenmedlem sin tidigare arbetsgivare i konkurs för att få ut semesterersättning. När det senare visade sig att han redan fått pengarna drogs konkursbegäran tillbaka. Nu kan företaget stämma mannen och kräva skadestånd.

 • Läs även...

  Sjuktopp efter jul

  Efter julhelgerna ökar de långvariga sjukskrivningarna till följd av psykisk ohälsa med över 50 procent. Topparna har varit återkommande varje år under det senaste decenniet. Det visar siffror från AFA Försäkring.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.