Annons
Annons
 • Drömmer du redan om nästa ledighet? Med lite planering och kolla på röda dagar 2020 kan du maxa ledigheten. Foto: LiliGraphie/Colourbox

Så maxar du ledigheten 2020

Publicerad 7 januari 2020, kl 15:33

Precis tillbaka på jobbet efter en skön ledighet? Med nytt år kommer nya semesterdagar. De bör du dock hushålla med då det blir snålare med klämdagar 2020 än i fjol. Men det går att maxa ledigheten, med hjälp av lite planering.

Hoppas att du har njutit av ledigheten och alla klämdagar som 2019 bjöd på, för 2020 är om inte uselt så ett rätt mediokert år när det kommer till jobbfria dagar. (Ännu värre blir det 2021 som blir ett arbetsgivarvänligt år, men det låtsas vi inte om just nu.)

Men med lite planering och pusslande med semesterdagarna finns det fina chanser att få lite längre sammanhängande ledighet även i år.

De första tre månaderna går inte att göra så mycket åt, inga röda dagar som kan lätta upp oxveckorna. Men i april blir det genast bättre. En god nyhet är att påsken infaller hyfsat tidigt, 9 april är det skärtorsdag, halvdag för den som har ett förmånligt kollektivavtal, följt av helledigt långfredagen 10 april och 12 april annandag påsk.

Första maj bjuder inte på några klämdagar då den infaller en fredag men valborg kan vara en kortare arbetsdag för många, beroende på om och vilket kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen.

Bara tre veckor senare är det dags igen med Kristi himmelsfärd på en sedvanlig torsdag som kan innebär klämdag på fredag.

Nästa lediga dag att se fram emot är midsommarafton då nationaldagen i år ”försvinner” eftersom den infaller på en lördag.

Läs mer: Nationaldag på en lördag – så funkar det

Efter sommar kommer höstrusk utan några röda dagar, förutom möjligtvis en halv ledig dag på alla helgons afton.

Till julen och nyår 2020 är det bra om du har några semesterdagar kvar om du vill vara ledig länge. Julafton och nyårsafton infaller på torsdagar, resten kan du räkna ut själv.

Om det inte står något annat i ditt kollektivavtal eller anställningsavtal får du dina nya semesterdagar den 1 april varje år. Läs mer på Unionen.se

Röda dagar 2020

10 april långfredag

13 april annandag påsk

1 maj

21 maj Kristi himmelsfärds dag

19 juni midsommarafton

24 december julafton

25 december juldagen

31 december nyårsafton

(1 januari nyårsdagen 2021)

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Semester för alla - inte bara föräldrar

  Anställda med barn förväntar sig fördelar vid semesterplaneringen. Men oavsett om du lever ensam, som par, eller har familj ska ledigheten vara lika, skriver Anna Wallgren, fri debattör och generalsekreterare på Ung Media.

 • Läs även...

  Civilsamhällets viktigaste avtalskrav

  Reglera arbetstiden så att de anställda hinner återhämta sig. Och öka kompetensen om att axla ett arbetsgivaransvar hos styrelsen. Det är några av de viktigaste frågorna för organisationer och föreningar inför årets avtalsrörelse.